Geriaters lanceren internationale campagne tegen leeftijdsdiscriminatie van ouderen

Zo'n 50.000 geriaters uit 43 organisaties en 29 landen, waaronder België, hebben een internationale campagne opgestart tegen leeftijdsdiscriminatie van ouderen. Onder de noemer #OldLivesMatter - naar analogie met de 'Black Lives Matter'-beweging - willen de initiatiefnemers bewustwording rond leeftijdsdiscriminatie creëeren. Dat meldt de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie.

Ouderen in woonzorgcentra die niet meer konden buitenkomen tijdens de lockdown en de opdeling van patiënten op de spoedafdelingen tijdens de corona-epidemie getuigen volgens de organisaties van leeftijdsdiscriminatie in strijd met de mensenrechten.

De geriaters wijzen ook op alledaagse leeftijdsdiscriminatie, zoals advertenties die de vergrijzing stigmatiseren of de "eeuwige vernedering" van ouderen omdat ze niet goed omkunnen met nieuwe technologieën. De organisaties hekelen ook dat leeftijdsdiscriminatie niet strafbaar is.

"De meeste mensen zijn zich niet bewust van de stereotypen die ze onbewust hebben over ouderen, maar langzaamaan kunnen ze hen ook schade toebrengen. Eén studie heeft aangetoond dat ouderen die blootgesteld worden aan negatief gedrag vanwege hun ouderdom, gemiddeld 7,5 jaar minder leven dan anderen", klinkt het.

Met enkele video's willen de organisaties de campagne tegen leeftijdsdiscriminatie kracht bijzetten. "We wilden laten zien dat leeftijdsdiscriminatie zo vaak voorkomt dat we het niet meer zien", aldus Olivier Guérin, professor en voorzitter van de initiatiefnemer van de campagne, de Franse Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.