"Geen corona-maatregelen opleggen per provincie" (Geert Molenberghs)

Dat we nog steeds niet over een definitieve corona-barometer beschikken, daarover heeft Geert Molenberghs ook zijn bedenkingen. Volgens de voorlopige barometer zitten we zonder enige twijfel voor het hele land in code 4, de vroegere code rood. "De provincie Limburg was tot nu toe een beetje een uitzondering maar ook die gaat nu over de grens van code 4. En Luik zit eigenlijk in de hoogste alarmfase."

Of daar een provinciale lockdown moet komen? Geert Molenberghs, professor biostatistiek aan de universiteit van Hasselt en Leuven, vindt dat moeilijk en legt het uit op radio 1: "Het is makkelijker om in de Duitse Länder apart een lockdown af te kondigen dan bij ons per provincie omdat alles zo dicht bij elkaar ligt en zo nauw verweven is. Misschien moeten er hier en daar wel wat strengere maatregelen zijn voor een dergelijke provincie, maar te grote verschillen met naburige provincies kunnen niet."

"Stel u voor dat in het naburige Limburg veel meer mag, dan breng je heel wat beweging tussen die twee provincies op gang. Tussen twee provincies dus waarvan de ene het best scoort en de andere het slechtst. Dat mogen we echt niet doen. Het is beter om de maatregelen zoveel mogelijk regionaal of nationaal te nemen."

"Het gaat onzettend hard"

Verder moet hij ook vaststellen dat we vandaag over de grens van 10.000 besmettingen gaan. "Dat betekent dat de laatste twee weken 1 procent van de Belgen besmet is. Het werkelijke cijfer zal nog hoger liggen, 3 tot 5 procent. Het gaat ontzettend hard", zegt Molenberghs.

"Ook de hospitalisaties nemen spectaculair toe. Voor de Vlaamse provincies gaan de opnames richting de piek van maart en april, voor de Waalse provincies en specifiek voor Luik gaan we daar 4, 5, 6 keer over. Het is alle hens aan dek."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.