Financiële sanctie dreigt voor te trage labs

Sinds kort wordt publiek gemaakt hoe snel een bevestigde besmetting wordt doorgegeven aan de contacttracers. Labs die te traag gegevens doorspelen, riskeren sancties. Een positief testresultaat moet binnen het uur in de databank van Sciensano belanden. De meeste labs doen het nu al goed, maar sommige komen niet in de buurt van die verwachting of rapporteren te vaak onvolledige data.

Dat schrijft De Morgen.

Snelheid is een van de cruciale bouwstenen van een effectieve contacttracing. Hoe later een nieuwe besmetting gelokaliseerd wordt, hoe groter de kans dat de persoon in kwestie het virus intussen zelf heeft doorgegeven aan anderen. Niet alleen de contacttracers moeten vaart maken, ook de laboratoria die afgenomen teststalen analyseren. Pas wanneer zij een positief testresultaat geregistreerd hebben in de databank van Sciensano, kunnen de contacttracers aan het werk.

Het Interfederaal Comité Testing & Tracing, dat de contactopsporing in goede banen leidt, stelt vast dat de gegevensstroom vanuit de labs nog steeds te wensen overlaat. De voorbije weken kregen de laboratoria daarover al persoonlijke feedback. Er werd ook gedreigd dat labs die het niet goed doen, geen terugbetalingen van hun werk meer zouden krijgen van het Riziv.

Service zichtbaar voor huisartsen

Om de laboratoria nog een duwtje in de rug te geven, wordt sinds kort online gepubliceerd hoe snel testresultaten worden doorgespeeld. "Zo kan iedereen zien welke labs het goed doen", zegt Frank Robben, verantwoordelijk voor digitale architectuur van de contacttracing. "Huisartsen zien nu ook welke service ze kunnen verwachten bij een lab", aldus Robben. Als huisartsen kiezen om hun tests elders te laten analyseren, droogt dus een inkomstenbron van het lab op.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.