Extra steun voor huisartsenkringen van minister Beke

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt 2,5 miljoen euro vrij om huisartsen te ondersteunen in deze zware coronatijdens. Het geld gaat naar de huisartsenkringen om de test- en triagecentra te versterken, om op die manier de druk op de reguliere huisartsenwerking te verlichten.

Daarmee schijnt de minister nu toch tegemoet te komlen aan het groeiende ongenoegen bij de huisartsen. Heel wat huisartsen stonden de jongste tijd aan de klaagmuur en ook uit onze peiling eind augustus bleek al dat een implosie dreigt bij gebrek aan voldoende ondersteuning. Tegen de administratieve overlast werd begin deze week een 'attestenstaking' opgestart. Daar lijkt nog niet veel te bewegen van hogerhand, al heeft ook de federale overheid hier boter op het hoofd.

Test- en triagecentra kunnen huisartsen ontlasten vermits ze coronapatiënten testen en zo overbelasting in huisartsenpraktijken moeten voorkomen. De Vlaamse regering besliste via subsidies aan de huisartsenkringen tussen te komen voor zowel de uitbatings- en infrastructuurkosten van die centra, als voor het aanstellen van een test- en triagemanager. Die manager staat in voor de logistieke, personele en operationele organisatie van de centra. Eerder al toonden huisartsen zich ontevreden omdat ze de tijd en het geld dat ze in deze centra gestoken hadden, weinig of niet gecompenseerd zagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.