De Block houdt grote zomerschoonmaak in administratie

Maggie De Block moet met de grote bezem door haar administratie. De Specialist kreeg een nota te pakken van 50 bladzijden. Daarin staat de redesign uitgetekend van de 8 tentakels van de federale gezondheidspolitiek.

Het document is gedateerd op 1 juli 2016. Het wordt volgende maandag voorgelegd op de Algemene Raad van het Riziv. Die moet een advies formuleren. Het gaat om een gigantische werf die de relaties en het functioneren bestrijkt van de 8 administraties en hun competentiekracht. Dat zijn: de FOD Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu; het Riziv; het FAG, het KCE, het WIV, het platform eHealth, de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeit en de Controledienst voor de Ziekenfondsen. Deze redesign maakt deel uit van een breder federaal programma uit het regeerakkoord van Michel I.  Het wordt aangestuurd door minister van overheidsbedrijven Steven Vandeput (N-VA).

Efficiëntie en besparingen

Doel van dit proefproject (het zoveelste!, n.v.d.r.) is om meer coherentie te bereiken op politiek en beheersvlak in een netwerk van acht gezondheidscellen (supra, n.v.d.r.). Er wordt bekeken hoe hun opdracht kan worden gereorganiseerd maar ook hoe de coördinatie en samenwerking onderling kan verbeteren. Dat moet leiden tot een betere dienstverlening voor de cliënten”, staat te lezen in de nota. Dat er tegelijk ook bespaard moet worden, is geen geheim. De hergroepering van deze federale gezondheidsadministraties in één enkel  politiek domein moet de Staat geld besparen. Tijdens het budgetconclaaf van juli 2015 werd beslist dat de volledige federale hertekening 100 miljoen moest opleveren in 2016, 200 miljoen in 2017 en 250 miljoen in 2018.

De nota voorziet onder andere in de opstart van een Toekomstinstituut voor Gezondheidszorg dat een sleutelrol moet spelen in de interfederale coördinatie van de gezondheidspolitiek. Deze nieuwe structuur – voorzien in de bijzondere wet voor de zesde staatshervorming (31/01/2014) - moet “geconcentreerde antwoorden garanderen op de ‘grote uitdagingen’ die te maken hebben met de gezondheidszorg”.

Om deze fundamentele redesign te realiseren gaan 5 grote werven van start de volgende weken. Dat via specifieke werkgroepen onder de verantwoordelijkheid van een manager ‘traject redesign’.

Een vakantiewerk dat zo te zien zwaar labeur zal zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.