Corona - bijzondere voorzorgsmaatregelen voor zwangere huisartsen?

Domus Medica kreeg heel wat vragen binnen naar aanleiding van het coronavirus. We pikken er enkele uit: wat qua risico voor zwangere huisartsen? En wat als een besmette collega uitvalt?

Een infectie met het virus kent hetzelfde verloop bij zwangere vrouwen als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Dat werd gisteravond ook al verklaard door griepcommissaris Marc Van Ranst.

Zwangere huisartsen die over het nodige beschermingsmateriaal beschikken, kunnen op basis van deze informatie dus op een veilige manier verder werken. 
"We hopen wel dat huisartsen die ongerust zouden zijn en liever geen contact hebben met potentiëel besmette patiënten, op de solidariteit van hun collega’s van de kring kunnen rekenen. Zwangere huisartsen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor de telefonische triage en/of voor patiënten die geen klachten hebben in verband met infectieziekten", aldus Domus Medica.

De kringen beschikken allicht ook over een draaiboek voor patiëntenopvang, mocht een besmette collega uitvallen. Het lijkt dan wel raadzaam om geen patiënten te ontvangen als de dokter ziektesymptomen heeft. Hij of zij kan niet-patiënt-gebonden taken op zich nemen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.