Brussel organiseert opnieuw opleiding reageren in noodsituaties

Het Brussels Gewest organiseert voor de derde keer opleidingen reageren in noodsituaties. Voor het eerst leren cursisten ook reanimeren. Volgens staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DéFI) is er veel vraag naar de cursus. De lessenreeks werd maandag voorgesteld tijdens een persconferentie in de gebouwen van de Brusselse brandweer.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 organiseerde Brussel voor het eerst een cursus om burgers te leren hoe ze moeten reageren in noodsituaties. Toen kwamen daar meer dan 1.800 mensen op af. Vorig jaar waren er meer dan 600 deelnemers en ook dit jaar worden honderden geïnteresseerden verwacht.

De cursus duurt vanaf dit jaar 3 uur in plaats van 2 uur en er wordt een luik reanimatie toegevoegd. Bovendien wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 16 jaar naar 12 jaar. "Dat is een vraag van de jongeren zelf en van hun ouders", zei Jodogne.

Tijdens de opleiding leren deelnemers hoe ze zichzelf in veiligheid brengen, hoe ze de hulpdiensten op een correcte manier verwittigen en welke handelingen ze kunnen stellen om de overlevingskansen van het slachtoffer te vergroten. "Na een ongeval zijn de eerste minuten cruciaal. Als er meteen reanimatie plaatsvindt, zijn de overlevingskansen groter wanneer de hulpdiensten aankomen", benadrukte Jodogne. "Bovendien is het belangrijk om de juiste informatie te kunnen doorgeven wanneer de hulpdiensten gebeld worden."

Na een les van drie uur heb je een beter idee hoe je moet reageren in een noodsituatie, maar je bent nog geen hulpverlener. "We willen mensen aanmoedigen om een EHBO-cursus te volgen bij het Rode Kruis of bij het IODMH (Instituut voor Opleiding in de Dringende Medische Hulpverlening van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)", aldus Jodogne. "We zien ook dat heel veel mensen ervoor kiezen om na deze eerste inleiding een eerstehulpopleiding te volgen."

De sessies zijn gratis en vinden elk eerste weekend van de maand plaats van mei tot december. De eerste cursussen zullen doorgaan op 5 en 6 mei. In totaal worden 48 opleidingen gegeven, met maximum 20 deelnemers per sessie van 3 uur. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de website http://reageren-noodsituatie.brussels.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.