Brits conundrum

Eén van de verkiezingsbeloften van de Britse conservatieven was dat de huisartsenpraktijken 7 dagen op  7 open moesten zijn. Een goed initiatief, schreef The Lancet eind mei (vol. 385, no 9983, p 2122). Er was heel wat bezorgdheid over de toekomst van de huisartsgeneeskunde. Maar het aanbod van de eerste minister krijgt heel wat tegenkanting omdat de NHS het nu al moeilijk heeft om kwaliteitsvolle zorg te verstrekken. “Een uitbreiding van het zorgaanbod zal de bestaande crisis alleen maar vergroten. Verandering is nodig. De verhoogde mortaliteit bij ziekenhuisopnames ’s nachts of in het weekend is een onaanvaardbare loterij voor elke patiënt. De huidige strategie om ziekenhuisartsen en huisartsenpraktijken buiten de werkuren te bemannen met een minimum aan personeel, dat bovendien vaak niet over de nodige ervaring beschikt, is een besparingsmaatregel die noch patiënten, noch artsen ten goede komt.

Alleen als de NHS de nodige middelen, personeel en leiding krijgt, kan er tegemoetgekomen worden aan de toenemende vraag voor  een ‘universal healthcare’ die houdbaar is”, zo besluit The Lancet in een commentaar.

In The Guardian zei dr. Maureen Baker van de Royal College of General Practitioners (RCGP) eind vorige maand (29 mei) dat de beloften van de nieuwe regering uit droomland komen (cloud cuckoo land). “Veel huisartsenpraktijken zitten nu al bijna op hun tandvlees.” Dr. Baker vindt dat de regering beter zou investeren in de huisartsgeneeskunde, in meer huisartsen en meer verpleegkundigen.

Rest de vraag waar die huisartsen vandaan moeten komen…

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.