Centrum Athena: bijna 1.350 consultaties in drie maanden

Sinds 1 januari voerdhet Brusselse centrum Athena 1.343 consultaties uit. Het centrum raakt almaar bekender en naar schatting zal hij ongeveer 6.000 mensen geholpen hebben tegen het jaareinde. Zowat een dozijn huisartsen draait mee in een beurtrol, betaald per uur. Met een paar extra handen zouden het managementrooster en vervangingen eenvoudiger worden.

Dat zegt Eléonore Cotman. "Bijna 51% van de patiënten die we ontvangen hebben geen toegang tot zorg: vluchtelingen, migranten, daklozen... 45% zijn toeristen, mensen die net zijn verhuisd naar Brussel, geen huisarts hebben of wier huisarts die dag niet beschikbaar is wegens ziekte of vakantie, of van wie het wijkgezondheidscentra gesloten is ... ", somt de centrumcoördinator op.

Een kwart van de 1.300 patiënten arriveerde bij Athena via het netwerk van Dokters van de Wereld. 18% passeerde langs ziekenhuizen. Zelfs als er geen formeel partnerschap bestaat, zijn contacten gelegd met Kliniek Sint-Jan en Sint-Pietersziekenhuis. "De Spoed in Sint-Jan stuurt bijvoorbeeld griep en andere pathologieën terug die onder de huisartsgeneeskunde vallen. Dat is niet het hoofddoel, maar Athena helpt dichtbijgelegen spoeddiensten te ontlasten."

Mond-tot-mondreclame en informatie op internet ondersteunen ook het bezoekersaantal. Tot slot wordt 11% van de bezoekers doorgestuurd door non-profitorganisaties zoals Rode Kruis, opvangcentra, straatwerkers...), en 5% klopte op de deur nadat ze de boodschap hadden gehoord die sommige huisartsen en wijkgezondheidscentra op hun antwoordapparaat zetten. "We zouden graag zien dat het aantal mensen dat op advies van een apotheker komt, toeneemt. "

Diversifiëren

Momenteel staan ​​10 huisartsen om de beurt in het centrum, of gemiddeld een halve dag per week. "De meesten werken in een wijkgezondheidscentrum of in gezinsopvang. Het zijn vooral jonge mensen, die hun activiteit wilden diversifiëren. Sommigen zijn er vanaf het begin. Allen ziitten op één lijn met de sociale dimensie van het project en ze willen het samen met ons uitbouwen."

Athena hoopt in 2019 een verpleegkundige te kunnen inhuren. "Die zou bijvoorbeeld met  wondzorg kunnen bezig zijn en een kleine anamnese afnemen. Dat zou de dokter helpen bij een toevloed." Gemiddeld krijgt Athena zowat 20 patiënten per dag over de vloer, variërend van van 10 tot 35.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.