Nieuw loonvoorstel Britse gezondheidssector kan einde maken aan sociaal conflict

Na wekenlang overleg komt de Britse regering nu met een nieuw voorstel tot loonsopslag voor de gezondheidssector. De grootste vakbonden raden hun leden alvast aan om het voorstel te accepteren.

Op tafel ligt nu een loonsopslag van 5 procent vanaf april, een eenmalige bonus en een covidpremie van 4 procent voor alle werknemers van de NHS. Dat schrijft de krant the Guardian. Het voorstel geldt onder meer voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, ambulancepersoneel en schoonmakers, maar niet voor dokters: die vallen onder een ander regime, bericht de BBC.

De achterban moet het voorstel nog goedkeuren, de meeste vakbonden geven alvast een positief advies. Volgens Rachel Harrison van de vakbond GMB is het te danken aan de kracht en het harde werk van hun leden dat de overheid is overgegaan "van weigeren om over lonen te praten, naar een extra 2,5 miljard pond op tafel te leggen dit jaar".

Er werd de voorbije maanden meermaals gestaakt in de Britse gezondheidssector. Mogelijk komt er nu een einde aan die grootste stakingsgolf in decennia.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.