Erelonen artsen te hoog?

In een vrije tribune in Le Soir reageert Caroline Depuydt,  psychiater in het Epsylon Center, op Jean Hermesse. De baas van de christelijke mutualiteiten had in dezelfde krant het debat geopend over het honorarium van sommige artsen. Enkele hoofdlijnen uit haar opiniestuk.

“Mr. Hermesse (CM) vraagt meer transparantie in het zorgstelsel. Hij wil ook het inkomen van medisch specialisten beperken, en haalt het voorbeeld van het plafond van 250.000 euro per jaar aan door een parallel te trekken met het ambtenarenapparaat”, aldus Depuydt. Dat lijkt de psychiater "verdraaiing van informatie in de stijl van Trump. Alsof de meeste artsen dus ruim 250.000 euro verdienen… “De overgrote meerderheid van ons verdient veel minder dan dat!”

Transparantie

Depuydt omschrijft ‘in volle transparantie’ het lange en dure opleidingstraject van een arts (specialist) zonder een degelijk sociaal statuut of enorme vergoedingen. Nadien volgt een parcours dat ‘boeiend’ is maar overladen met menselijke en juridische verantwoordelijkheden en met een pak werkuren zonder dan nog de wachten en de zorgpermanentie mee te rekenen.

Vaak worden behoeftigen gratis verzorgd, “niet alleen door ons, specialisten, maar ook door de huisartsen. Meer welgestelden vragen we dan wel supplementen. We spelen dan voor Robin Hood door de rijkdom te herverdelen.”

“Laten we het hebben over supplementen: die blazen het bruto-inkomen van sommige specialisten op, maar worden in feite grotendeels door het ziekenhuis afgeroomd.”

Vrije artsenkeuze

Depuydt geeft toe dat sommige specialisten meer verdienen dan 250.000 euro per jaar. “Misschien door hun expertise en knowhow na dure trainingen in het buitenland. Misschien door massaal veel werkuren, slachtoffers van hun "workaholisme". Maar uiteindelijk is de patiënt vrij in zijn artsenkeuze.

“Vergis u niet: we klagen niet. We verdienen goed, we kunnen op vakantie gaan en moeten de riem niet aanhalen op het einde van de maand. Maar we moeten niet overdrijven in de insinuaties en valse informatie die wordt doorgegeven aan het grote publiek. Stop met ons voor te stellen als mensen die we niet zijn. Wij, artsen, vragen dat politici en publieke figuren zoals u, de sereniteit bewaren en ​​zich focussen op de zorg.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jeroen DEMAEGD

    14 augustus 2018

    Bedankt voor je meer dan terechte en correct geformuleerde antwoord collega Van Belle!
    We laten ons als allemaal als lammetjes naar de slachtbank leiden. We zijn allemaal verstandige mensen maar als het aankomt op het verdedigen van ons beroep, op de fierheid van ons handelen en verzorgen en op onze verdiensten dan zijn we allemaal mak en laten we het allemaal maar gebeuren.
    Ik hoop dat er voldoende artsen zijn die willen strijden voor ons beroep en onze beroepsfierheid! Eendracht maakt macht !

  • Stefaan COLPAERT

    25 juli 2018

    Als het op lonen van artsen aankomt heerst er nogal wat taboe.
    We weten echter wel dat er artsen zijn die meer verdienen en artsen die minder verdienen.
    Dat heeft alles te maken met de oriëntatie binnen de RIZIV nomenclatuur naar technische ingrepen toe
    (waarv oor je op de keper beschouwd geen arts moet zijn om dat uit te voeren, het zijn louter technische ingrepen).
    Er volgt zeer zeker wel enerzijds een hiërarchie tussen dokters door ("c'est tout de même nous, les fournisseurs de l'hôpital"), anderzijds, althans voor de hogere verloning, een sterke ziekenhuisdependentie (waarna het spel van geven en nemen begint). Het brengt een verstarring mee, en dat terwijl zowat iedereeen weet dat het systeem
    barst (en niet altijd kwaliteit aflevert). Emeritus professor De Maeseneer opperde nog niet zolang terug : iedereen 9000/maand. Goed voorstel?

  • Koen VAN BELLE

    19 juli 2018

    Ik stel voor dat we samen met ons artsensyndicaat bekijken of we de overheid kunnen voorstellen de mutualiteiten en hun geldverslindend apparaat zo snel mogelijk op te doeken.
    Van onderkruipers als Hermesse heeft het artsenkorps geen enkele les te ontvangen. De regelneverij in de gezondheidszorg heb ik in 20 jaar tijd dramatisch zien toenemen, waarbij vele regelneverij geen enkele kwaliteitsverbetering meebrengt. De administratie in de ziekenhuizen is een inefficiënt monster geworden, helemaal niet ten dienste van de artsen, integendeel. En een grote slokop. Wel met een politiek correct discours dat ons catalogeert als ketters als we hier met recht en reden tegenin gaan en vinden dat de middelen hier niet adekwaat worden benut. Ik heb respect voor jongeren die in hun jeugdig enthousiasme en naïviteit nog kiezen voor geneeskunde. Er zijn grenzen aan wat zal worden getolereerd en ik garandeer mr Hermesse een geneeskunde met 2 snelheden. Het snelheidsverschil zal alleen toenemen. Stop met ons te bashen en respecteer ons voor onze verantwoordelijkheidszin, onze dagelijkse inzet, onze kennis en competentie die we continu bijschaven en optimaliseren omdat we dit als onze plicht zien en omdat we zo in mekaar zitten. Maar stop met aan ons inkomen te morrelen en stop met uw nonsensicale stemmingmakerij. Wij zijn als artsen fier op wat we doen, dag en nacht en zullen uw gemanipuleer en gemanoeuvreer via de ons geëigende kanalen bestrijden en bedwingen.

    Dr. Koen Van Belle
    Chirurg
    Lid BVAS