Zorgambassadeurs van Beke bieden geen fundamentele oplossing voor personeelstekort (Vlozo)

Met de oproep van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om via zorgambassadeurs mensen warm te maken voor een job in de zorg, wordt geen fundamentele oplossing geboden voor het personeelstekort. Dat zegt Vlozo, de sectororganisatie van private zorgondernemingen, in een reactie. "We denken niet dat enkel een hashtag een positief verschil zal maken."

Naar aanleiding van de Dag van de Verzorgende en Zorgkundige heeft Wouter Beke vandaag de Vlamingen opgeroepen ambassadeur voor de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren te worden. Op die manier wil hij meer mensen warm maken voor een job in de zorg. Momenteel staan in Vlaanderen meer dan 2.300 vacatures voor zorgkundigen open. Voor de hele sector gaat het om meer dan 8.000 vacatures.

Volgens Vlozo vormen de zorgambassadeurs van Beke een klein deel van de oplossing, maar worden de fundamentele oorzaken van het personeelstekort niet aangepakt. Zo wordt er geen oplossing geboden voor de grote uitstroom vanwege vergrijzing. Ook aan de beperkte instroom wegens een gebrek aan flexibiliteit in de arbeidsorganisatie wordt volgens de sectororganisatie geen antwoord geboden.

"Wij ondersteunen het initiatief van de minister", luidt het bij Vlozo. "Maar net zoals de minister begrijpen wij dat dit alleen niet zal volstaan."

Vlozo wijst erop dat de nood nochtans hoog is. Sommige woonzorgcentra moeten vandaag al potentiële bewoners weigeren wegens een personeelstekort. Dit zal in de toekomst niet verbeteren, zo klinkt het. Het zorgaanbod voor de Vlamingen dreigt daardoor in het gedrang te komen. "De uitstroom van personeel door bijvoorbeeld vergrijzing of  burn-out zal toenemen en de huidige instroom is duidelijk ruim onvoldoende. We denken niet  dat enkel een hashtag op dit punt enig positief verschil zal maken."

Vlozo roept de minister op de personeelsnormen en de arbeidsorganisatie in de woonzorgcentra zo snel mogelijk te flexibiliseren.  Er moet ook "zonder taboes" worden nagedacht over de inzet van vrijwilligers , mantelzorgers, buitenlandse verpleegkundigen en technologische innovaties, zo klinkt het nog.

> De grote bevrijding van de coronapandemie (Vlozo-Voka)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.