Vlozo vraagt meer middelen om psychiatrische afdelingen uit te bouwen voor ouderen

Vlozo, de koepelorganisatie van private woonzorgcentra, vraagt meer middelen aan de volgende Vlaamse regering om gespecialiseerde psychiatrische afdelingen voor ouderen uit te bouwen. Bijna een op de vijf bewoners van woonzorgcentra kampt met een psychische kwetsbaarheid, blijkt uit een bevraging van de Odisee Hogeschool.

De bevraging gebeurde bij 24 woonzorgcentra met in totaal ruim 3.000 bewoners. 18 procent van hen heeft een psychiatrische diagnose. 10 procent van die 18 heeft zowel een psychiatrische diagnose als dementie.

Bij bijna de helft van de mensen met een psychiatrische diagnose gaat het om depressieve stemmingsstoornissen. Voorts komen ook middelen- of alcoholverslaving, schizofrenie, impuls- en gedragsstoornissen en angststoornissen voor.

Stabiele woonomgeving

"Deze bewoners hebben nood aan een stabiele woonomgeving die hen ondersteunt wanneer hun gezondheid dreigt te destabiliseren", stelt Johan Staes, CEO van Vlozo. "Door de afbouw van bedden in geestelijke gezondheidszorg en tekorten aan medisch en zorgpersoneel in psychiatrische ziekenhuizen, neemt de druk toe om ouderen met complexe psychiatrische noden in woonzorgcentra op te nemen. Maar gerontopsychiatrie behoort niet tot het standaardaanbod van diensten in woonzorgcentra. Huisartsen en medewerkers zijn daarin onvoldoende opgeleid."

Vlozo vraagt daarom aan de volgende Vlaamse regering meer middelen om gespecialiseerde gerontopsychiatrische afdelingen uit te bouwen. Er is volgens de koepelorganisatie ook nood aan een kader voor psychiatrische outreachende zorg in woonzorgcentra, en aan meer samenwerking tussen gespecialiseerde psychiatrische centra en woonzorgcentra.

> Rusthuizen zien bezettingsgraad stijgen naar precoronaniveau: opnieuw wachtlijsten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.