Vandenbroucke vraagt overleg artsenquota met Vlaamse ministers

"De Vlaamse regering beklaagt zich over het advies inzake het artsenquotum dat de federale planningscommissie afgewerkt heeft, maar de federale regelgeving laat toe om van dit advies af te wijken wegens de tekorten langs Vlaamse kant, aldus minister Vandenbroucke. In een brief aan minister Crevits en Weyts zet hij de deur open voor overleg. Afwijken van dat advies is immers mogelijk. Daarmee legt hij de bal in het kamp van zijn Vlaamse collega's.

Frank Vandenbroucke heeft aan de Vlaamse Regering gevraagd om hem dringend te laten weten hoeveel studenten zij wil laten starten in de opleiding geneeskunde in het academiejaar 2023-2024, zodat hij het federale artsenquotum voor Vlaanderen voor 2029 op de wens van de Vlaamse Regering kan afstemmen. De Vlaamse Regering beklaagt zich immers publiek over het advies van de federale planningscommissie. "Indien de Vlaamse Regering laat weten welk quotum ze voorstelt op basis van deze bestaande wettelijke regeling, dan stelt er zich geen enkel probleem, noch ten gronde, noch qua timing (dit cijfer dient als richtsnoer voor het ingangsexamen dat Vlaanderen organiseert in de zomer)", luidt het voorstel in de brief.

Vandenbroucke herhaalt dus dat hij vragende partij is voor een constructief en grondig overleg met de Vlaamse regering over het hele planningsproces, en hij betreurt dat dit er nog steeds niet gekomen is, ondanks zijn uitdrukkelijke vraag.

> Weyts en Crevits uiten bezwaren artsenquota in brief aan federale regering

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.