Oppositie vraagt extra uitleg Vandenbroucke over contract voor opslag coronavaccins

Oppositiepartij N-VA wil meer tekst en uitleg van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de aantijgingen van het bedrijf Medista over gesjoemel met de toewijzing van het contract voor de opslag van de coronavaccins. Ze diende donderdagavond een motie in de Kamer in om de minister terug te vorderen, maar die werd weggestemd.

Medista stond al sinds april 2020 in voor de opslag en verdeling van de strategische voorraad geneesmiddelen, COVID-testen en -vaccins, maar in 2022 besloot de federale overheidsdienst Volksgezondheid om het beheer van die voorraad voor de periode 2022-2025 toe te kennen aan de multinational Movianto. Medista stapte daarop naar de Raad van State, maar ving daar bot.

Donderdag kwam het bedrijf in Het Laatste Nieuws opnieuw met beschuldigingen over belangenvermenging. Op een vraag van Kathleen Depoorter (N-VA) nodigde minister Vandenbroucke in de Kamer Medista uit bewijzen openbaar te maken indien het daarover beschikt. "Ik nodig Medista uit om die verklaringen meteen, nu, vandaag volledig publiek te maken. Evenals de context en de wijze waarin deze verklaringen tot stand zijn gekomen. Ik vraag niet liever. Dus maak de bewijzen publiek en dan zullen we oordelen", luidde het.

Enkele uren later publiceerde HLN op zijn website beelden waarop een ambtenaar bij de FOD - in het Engels - zou uitleggen hoe ze Movianto op weg zou hebben geholpen. Op basis daarvan drong N-VA er donderdagavond op aan Vandenbroucke opnieuw naar het halfrond te sommeren, met de steun van de rest van de oppositie. Die vraag werd door de meerderheid weggestemd. Die vond het meer aangewezen een zitting van volgende dinsdag af te wachten, zodat de minister minstens tijd zou hebben zelf het een en ander uit te zoeken.

`> Rechtbank heft verplichting van Medista op om mee te werken aan vaccinatiecampagne

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.