Vlaanderen legt hogere quota voor artsen en tandartsen vast

De Vlaamse regering heeft de startquota voor artsen en tandartsen vastgelegd. Dat melden minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Welzijn Hilde Crevits.

Volgend academiejaar kunnen in Vlaanderen 1.424 studenten beginnen aan een opleiding geneeskunde en 218 studenten aan een opleiding tandheelkunde. De federale artsenquota voorzagen 1.104 kandidaat-artsen en 181 kandidaat-tandartsen. De Vlaamse regering wil echter meer artsen en tandartsen opleiden om het tekort weg te werken. De verhoging gebeurde op basis van een advies van een commissie met experts en in samenspraak met de universiteiten, melden de ministers.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ziet geen probleem in de verhoging van de Vlaamse startquota. Het voorgeschreven federale quotum bepaalt immers hoeveel studenten mogen beginnen aan de opleiding tot huisarts of specialist. Dat gebeurt pas na de basisopleiding, dus binnen zes jaar voor artsen en vijf jaar voor tandartsen.

Als rekening wordt gehouden met studenten die afvallen, of bijvoorbeeld voor onderzoeker gaan in plaats van voor arts, stemt een quotum van 1.104 overeen met een startquotum van 1.443.

Vandenbroucke vindt het naar eigen zeggen wel jammer dat Vlaanderen niet ingaat op de federale uitnodiging om een grondig interfederaal overleg te organiseren over de quota. "Langs Franstalige kant heeft men zich eindelijk - na 25 jaar discussie - akkoord verklaard om de discipline van federale quota te respecteren met een vergelijkend ingangsexamen, zoals in Vlaanderen", zegt hij. "Het decreet dat dit vergelijkend examen realiseert, is gestemd in het parlement van de Franse Gemeenschap. Een aanslepend communautair conflict is opgelost. Zo kunnen de federale overheid en de deelstaten eindelijk op een correcte en transparante manier samen zorgen voor een planning van het aanbod die evenwichtig is over de deelstaten en beantwoordt aan de behoeften van onze gezondheidszorg. Het lijkt er op dat N-VA vooral niet wil dat communautaire problemen opgelost raken. Als men per se wil bewijzen dat samenwerking niet werkt, dan rest er blijkbaar slechts één oplossing: elke samenwerking weigeren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    31 december 2022

    Boekhouders zijn sterk in lagere wiskunde maar harteloos , enkel op een zo gunstig mogelijk cijfer voor hen gefocust , en dus ideaal om in de politiek te gaan !
    Een ingangsexamen is totaal overbodig , die gasten kunnen op papier BEWIJZEN dat 1 + 1 = 3 of nog dat 2 + 2= 0 !
    Trump is 1 van de vele voorbeelden , naast onze begrotings leerling tovenaars en lokale bestierders : BRILJANT maar geen hart voor de zieke en zwakke mens !

  • Bart Lelie

    26 december 2022

    Ja het was slechter in de tijd voor de quota en het toegangsexamen. We stonden toen aan de top van het aantal artsen per 100000. De politiek ging ook uit van de idee dat als er teveel artsen waren, deze artsen onnodige prestaties zouden doen om toch een volwaardig loon te krijgen.
    Nu zijn derde laatste qua aantal artsen per 100000 in Europa. Er zijn nog steeds teveel prestaties per arts en we steven af op een groot tekort (over 9 jaar gaan 20000 artsen met pensioen). Artsen van de vorige generatie, die dus vele uren presteren en vele prestaties doen. Een blinde kan zien dat we tegen dan meer dan 20000 artsen nodig zullen hebben. 9 jaar, dat betekent nu opleiden (6 jaar basisarts en minstens 3 jaar beroepsopleiding)!!!
    Het probleem is niet het ingangsexamen. Het probleem is dat het ingangsexamen en de gevolgen ervan nooit goed is opgevolgd met tekorten als gevolg. Dat oude grijze mannen dit jaar vaststelden dat er meer vrouwelijke artsen zijn en dat de mannelijke artsen graag naar 4/5 gaan om work-life balans in orde te houden, is werkelijk van de pot gerukt en schromelijk te laat. Er is al jaren geen voeling met het werkveld. Dit zal enorme gevolgen hebben.
    Laten we hopen dat de verantwoordelijken hiervoor tot verantwoording geroepen worden en dat het systeem aangepast wordt met effectieve input vanuit het werkveld.

  • Peter VAN WELLEN

    26 december 2022

    Reeds zovele jaren werden gemotiveerde kandidaten voor het beroep van Geneesheer door een waanzinnig examen uit de running gehaald. Studenten met een wiskundeknobbel werden weerhouden . Niet de kandidaten met een gevoel voor de mens, lees patiënt 'an sich"; men kon dat niet meten in een examen.
    Studenten die reeds van hun 16- 17° jaar bijlessen volgden voor het ingangsexamen, die slaagden er meestal voor : het kostte bakken vol geld aan de ouders en hun jeugd ging voorbij in de studie week-ends in muffe
    bijleslokalen.
    Gevolg : te weinig artsen in 2022 en vaak ook 9-17 artsen .
    Nu: holder- de- bolder even de aantallen bijstellen maw. de sluizen openzetten om toch maar wat extra artsen te hebben om gaten op te vullen . Wellicht ook Oekrainse artsen of artsen van elders uit Europa, kwestie van diploma's snel te homologeren.
    Examens hier dus makkelijker maken, of de limiet naar beneden ?
    Was het zo slecht in de tijd voor de ingangsexamens ?
    Zou een ingangsexamen voor politici nuttig zijn ? ... of toch een minimum aan diploma vereisen ?

    Een fijn eindejaar gewenst aan alle artsen, die dagelijks met hun hart bij de patiënt zijn.