HeiligHartziekenhuis Lier: groot symposium traumazorg

Het HeiligHartziekenhuis van Lier werd recent erkend als regionaal traumacentrum. Door deze erkenning wordt het ziekenhuis opgenomen in het internationaal netwerk van traumacentra en maakt het deel uit van het Antwerp Trauma Network (ATN).  Op zaterdag 23 maart, tussen 9u en 13u, organiseert de dienst orthopedie van het HeiligHartziekenhuis daarom, in samenwerking met tal van disciplines uit het ziekenhuis een groot symposium rond traumazorg in Lier. 

Alles wordt georganiseerd met medewerking van Defensie en een live demo van eerste hulp bij trauma door de dienst spoedgevallen en de brandweer. Het symposium vindt plaats op Campus Vesta in Ranst.

Er zijn zowat 400 deelnemers, zowel fysiek als online, voornamelijk zorgverleners als huisartsen, kinesisten, verpleegkundigen uit de brede Antwerpse regio.

Het symposium komt er dus naar aanleiding van de internationale erkenning als regionaal traumacentrum van onze dienst spoedgevallen, eind 2023. Die erkenning kwam er na een grondige audit in het voorjaar van dit jaar. De erkenning betekent dat wij als ziekenhuis aan strenge internationale standaarden voldoen om kwaliteitsvolle traumazorg te bieden aan zwaargewonde patiënten. 

Continue verbetering

“Als DGU-geaccrediteerd traumacentrum behoren wij als ziekenhuis tot een internationaal netwerk van zorginstellingen die de best mogelijke traumazorg aan een traumapatiënt kan bieden” vertelde dr. Koen De Feyter, coördinator van het traumacentrum, toen “Door het behalen van onze regionale accreditatie tonen we aan dat vele traumapatiënten met ernstige letsels hun volledig behandelings- en revalidatieproces in het ons ziekenhuis kunnen doorlopen. Zij worden binnen dit proces van begin tot einde begeleid door professionals, dit zowel op fysiek, mentaal als sociaal vlak. Traumapatiënten met uitzonderlijk gecompliceerde of zeldzame letsels, ernstig gewonde kinderen of multisysteem trauma’s worden volgens vastgelegde triagecriteria primair of secundair naar het supra-regionale centrum gebracht.”  

Dr. Ruben Jacobs, mede-coördinator van het traumacentrum, vulde aan: “Als traumacentrum streven we bovendien naar continue verbetering door periodieke training, cursussen en oefeningen, zoals de internationaal erkende European Trauma Course, maar ook door kritisch naar de eigen zorg te kijken d.m.v. debriefings, deelname aan het DGU-traumaregister, multidisciplinair overleg, zowel binnen het ziekenhuis als binnen het Antwerps Traumanetwerk.”

Samenwerking

Het HeiligHartziekenhuis is, net zoals het ziekenhuis in Geel, geaccrediteerd als regionaal traumacentrum binnen het Antwerp Trauma Network (ATN) met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) als supraregionaal traumacentrum en het ziekenhuis van Malle als lokaal traumacentrum.

De traumacentra binnen het netwerk zijn complementair aan elkaar. Dat wil zeggen dat iedere traumapatiënt de juiste zorg, binnen de juiste tijd en in het juiste centrum toegediend krijgt. Ieder centrum is, mede door de erkenning van deze accreditatie, in staat om de 1ste levensreddende stabilisatie van zeer zware traumapatiënt te bieden, dit in afwachting tot een eventueel noodzakelijk transport naar een hoger traumacentrum. Het Lierse ziekenhuis garandeert deze zorg  voor een groot gebied binnen de regio zowel préhospitaal met PIT en MUG als inhospitaal waar de keten start in de traumarooms op spoedgevallen en doorloopt in operatiekwartier, intensieve zorgen en revalidatie.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.