Groen pleit voor "fit note" voor langdurig zieken

In het debat om meer mensen aan het werk te krijgen, pleit de partij Groen zaterdag voor een zogenaamde "Fit note", waarop de arts noteert wat langdurig zieken nog wél kunnen doen op de werkvloer. "Vele mensen met een langdurige aandoening worden aan de kant geschoven terwijl ze zelf aangepast werk willen doen", klinkt het. Groen beklemtoont wel dat zo een Fit note alleen kan als het ziektebriefje voor mensen die niet lang afwezig zijn, wordt afgeschaft.

"Ik maak me zorgen over het hoge aantal burn-outs in onze samenleving en de werkbaarheidsgraad die niet de goede kant uitgaat", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Volgens haar is de werkbaarheidsgraad de afgelopen jaren gedaald en bungelt die in Vlaanderen momenteel op slechts 50 procent, wat wil ze ggen dat de helft van de werkende Vlamingen zijn werk niet meer ziet zitten. Almaci vraagt aan de Vlaamse regering een preventief burnout-plan.

Voor wie langdurig ziek is, moet volgens de Groen-voorzitter meer de nadruk komen op wat mensen wel nog kunnen. "De gezondheidscoaches van de federale regering zijn een stap. Voor ons is het noodzakelijk om op een andere manier te kijken naar ziekte", klinkt het. Hierbij wordt ook het ziektebriefje voor een banale verkoudheid in vraag gesteld. Volgens de partij kunnen mensen best zelf inschatten hoe lang ze nodig hebben om te recupereren, "een win-win voor werkgever en werknemer".

Voor de langdurig zieken schat Groen dat zo'n 10 procent wel nog kan werken maar nu noodgedwongen thuis blijft. "Die zouden dan een bekwaamheidsbriefje krijgen van de huisarts, in samenwerking met de preventieadviseur of de arbeidsgeneesheer. Op zo'n fit note schrijft de arts op welke manier iemand nog kan werken. Dat kan bijvoorbeeld via part time, of na een aanpassing op de werkvloer. Op die manier geef je de werkgevers een impuls om werk te maken van werkbaar werk."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.