Frankrijk: 10.000 artsen voor sluiting praktijken op 1 en 2 december

De onderhandelingen over het akkoord met de artsen moeten weldra in Frankrijk starten. 10.000 artsen verenigden zich in een collectief "Médecins pour demain" om de vrije geneeskunde te verdedigen en een verhoging van de consultatietarieven voor alle specialismen tot 50 euro te eisen. Een nationale staking en de totale praktijksluiting is aangekondigd voor 1 en 2 december 2022.

In een brief aan hun collega's luidt "Médecins pour demain" de noodklok "om de vrije geneeskunde te redden" die volgens de organisatie wordt bedreigd door een wetsvoorstel voor de financiering van de sociale zekerheid en een kaderbrief van de Franse minister van Volksgezondheid.

De organisatie wijst op dwingende maatregelen zoals bijvoorbeeld het delegeren van medische handelingen aan paramedici onder verantwoordelijkheid van de arts, het einde  van de vrijheid van vestiging door vrij beroepers (met inbegrip van specialisten) te verplichten raadplegingen te houden in inwonersarme gebieden en door de vestiging in zogenaamde "overontwikkelde" gebieden afhankelijk te maken van het vertrek van een andere arts (om uit de praktijk te stappen geldt een opzegtermijn van een jaar). Verder is het collectief gekant tegen een (extra) 4de jaar stage in de huisartsgeneeskunde en het opleggen van een stage in onderontwikkelde gebieden aan jonge stagiairs, enz.

Belangrijke eis is een verhoging van de tarieven "in overeenstemming met het Europese gemiddelde, onze studiejaren en onze verantwoordelijkheden: de consultatie tegen 50 euro! Dat is de vergoeding die aan de IPA (Advanced Practice Nurse) wordt toegekend voor een driemaandelijkse follow-up van een stabiele chronische patiënt. "

"Wij willen een echte herwaardering van de vrije geneeskunde, een echte stimulans om zich te vestigen en geen strafmaatregelen" aldus de oprichtster van de beweging, Christelle Audigier, huisarts in Craponne.

"Als we niets doen, kunnen we een verhoging van de consultatie tot 27-28 euro verwachten, een aantal herwaarderingen met min of meer controleerbare tegenhangers van de verschillende pakketten, een steeds sterkere stimulans om ons bij een CPTS  (communautés professionnelles territoriales de santé) aan te sluiten of een contract met de ARS (Agence Régionale de Santé) te ondertekenen. Met verlies van onze vrijheid en nog meer dwang zoals in dit wetsvoorstel dat deze zomer is uitgebracht".

Facebookgroep

Het asyndicaal en apolitiek collectief heeft in minder dan 2 maanden meer dan 10.000 artsen verzameld op de Facebookgroep "Médecins pour demain", en meer dan 6.000 artsen in contact gebracht op WhatsApp.

Een oproep tot praktijksluiting op 1 en 2 december 2022 wordt gelanceerd als een eerste waarschuwingsschot. Indien nodig wordt de staking verlengd van 26 december tot 8 januari 2023, met praktijksluitingen, en daarna een onbeperkte staking. 

In het licht van deze mobilisatie hebben twee artsenbonden, de  hun steun of deelname aangekondigd. Er is een poster voor de wachtkamer gemaakt om de patiënten de redenen voor de staking uit te leggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.