Farmasector betaalde in 2017 200 miljoen aan artsen en ziekenhuizen

Farmaceutische bedrijven en bedrijven voor medische technologie hebben in 2017 203.271.730 euro geïnvesteerd in samenwerkingen met zorgverstrekkers, zorginstellingen en patiëntenverenigingen die actief zijn in België. Dat blijkt uit cijfers van het transparantieregister betransparent.be. Sinds dit jaar zijn bedrijven verplicht om zulke uitgaven te publiceren (vastgelegd in de Sunshine act).

Het transparantieregister biedt een overzicht van welke zorgverstrekker (arts, geneeskundige, apotheker...), zorginstelling (bijvoorbeeld een ziekenhuis) of patiëntenvereniging welke premies en voordelen ontvangen heeft van een farmaceutisch bedrijf of bedrijf voor medische technologie.

Het gaat bijvoorbeeld om een bedrijf dat de deelname van een verpleegkundige aan een wetenschappelijke opleiding betaalt, een ziekenhuis dat een bijdrage van een bedrijf ontvangt voor wetenschappelijk onderzoek of een professor die van een bedrijf een vergoeding krijgt voor zijn deelname aan een expertenbijeenkomst.

Integriteit

"Essentieel is daarbij dat het gaat om verantwoorde samenwerkingen, transparant voor de buitenwereld.De integriteit van zorgverstrekkers en industrie staat voorop. Een integere zorgverstrekker beslist over behandelingen gebaseerd op vakinhoudelijke gronden en laat die beslissingen niet leiden door andere belangen zoals financiële", beklemtoont betransparent.be.

In totaal hebben 530 farmaceutische bedrijven en medische technologiebedrijven hun gegevens met betrekking tot het jaar 2017 ingediend. Samen hebben zij voor 203.271.730 euro geïnvesteerd in samenwerkingen met 14.617 zorgverstrekkers, zorginstellingen en patiëntenverenigingen.

Specialisten

De meeste begunstigden zijn arts-specialisten (7.726), verpleegkundigen (1.451) en huisartsen (1.361). Bij de specialisten staan cardiologie, inwendige geneeskunde en orthopedische geneeskunde bovenaan.

Het platform betransparent.be werd opgericht in 2014 door 28 verenigingen uit de Belgische gezondheidssector die vrijwillig het engagement aangingen om de samenwerkingen tussen de industrie en de zorgverstrekkers en -instellingen openbaar te maken. Vorig jaar verankerde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de transparantieplicht in een wet. Bedrijven kregen tot 30 juni 2018 de tijd om de nodige gegevens te publiceren, een oefening die jaarlijks herhaald zal worden.

"Transparantie in de gezondheidszorg is belangrijk, daar hamer ik al op sinds het begin van deze legislatuur", zegt De Block. "Het gaat tenslotte over de gezondheid van burgers én over een sector die gefinancierd wordt met publieke middelen. De mensen hebben dan ook het recht om te weten welke relaties de industrie heeft met zorgverleners en patiëntenverenigingen, en vice versa."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.