Wat mogen we verwachten van de technologie bij cardiale revalidatie?

Cardiale revalidatie spreekt aan, maar het aanvankelijke enthousiasme blijkt op lange termijn te tanen. 

Te weinig patiënten volgen cardiale revalidatie. Nauwelijks 30% van de patiënten die ervoor in aanmerking komen neemt eraan deel, en op lange termijn worden de richtlijnen voor lichaamsbeweging nog minder nageleefd. Nieuwe initiatieven om daar iets aan te doen zijn dus wenselijk. Tegen die achtergrond werd de PATHway-I-studie (Physical Activity Towards Health) uitgevoerd. Die verkennende studie heeft een ‘web based’-instrument geëvalueerd dat op afstand een oefenprogramma stuurt en volgt dat lichaamsbeweging promoot bij patiënten met een cardiovasculair risico.

In de studie, die door Jomme Claes (KU Leuven) et al. werd voorgesteld, werden 120 patiënten in twee groepen ingedeeld: een groep volgde het ‘web based’-schema en de andere kreeg de gebruikelijke zorg. Het systeem werd met succes thuis geïnstalleerd bij 60 patiënten van de interventiegroep. De gemiddelde bruikbaarheidsscore (mean system usability score) was 65,7 op een schaal van 5 tot 100.

Na 6 maanden was het aantal minuten matige tot intense fysieke activiteit per dag significant gestegen in de interventiegroep en helemaal niet in de groep die de gebruikelijke zorg kreeg. Het gebruik van het PATHway-systeem verminderde echter mettertijd. Tijdens de laatste twee maanden van de follow-up was het aantal gedownloade oefensessies significant gedaald.

  • Nieuws van het 38e jaarlijkse congres van de Belgian Society of Cardiology (BSC)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.