Coronavirus - Mondmaskers voor ons land mogelijk via Indiase fabriek (N-VA-Kamerlid)

Een Oost-Vlaamse ondernemer kan in zijn fabriek in India gecertificeerde mondmaskers produceren die binnen tien dagen geleverd kunnen worden bij de Belgische groothandelaars-verdelers van farmaceutische producten. Dat zegt Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA), die daarover donderdag rond de tafel zat met verschillende spelers. Ze vragen minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) deze overeenkomst te officialiseren in overleg met haar regionale collega's én een protocol op te stellen voor de verdeling van de maskers.

Eerder deze week gaf minister De Block aan dat ons land heeft ingetekend op een Europese aanbesteding voor de levering van mondmaskers. Vrijdag zou ze daar tijdens een Europese vergadering ook een duidelijker zicht op moeten krijgen. Daarnaast stelde ze nog op een tweede spoor in te zetten, zonder details prijs te geven. Woensdag nog bleek dat zou worden bekeken of op korte termijn maskers geproduceerd zouden kunnen worden voor de Belgische markt.

Kamerlid Depoorter, zelf apothekeres, bracht donderdag verschillende stakeholders samen in de zoektocht naar mondmaskers. "Het beschermen van de zorgverstrekkers en hun patiënten in een pandemie als deze beschouw ik als een van de prioritaire taken van onze overheid. Gezien de vele overlegstructuren van de acht ministers van volksgezondheid geen aanleiding gaven tot actie heb ik die zelf ondernomen", aldus Depoortere.

Volgens haar is het mogelijk mondmaskers te laten maken in de Indiase fabriek van een Oost-Vlaamse ondernemer. Die zouden binnen de tien dagen kunnen worden geleverd. Er zou een voorrang gelden voor de zorgverstrekkers.

"Dankzij ons netwerk van groothandelaars kan de verdeling van de mondmaskers perfect gespreid worden over het ganse grondgebied", stelt Stijn Terrijn, de secretaris-generaal van de Nationale Vereniging van Groothandelaars-Verdelers. "Bovendien is het zo dat wij de apotheken meerdere keren per dag beleveren evenals ziekenhuizen op regelmatige basis en wij dus garant kunnen staan voor een snelle en adequate service".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.