Candice De Windt wordt Vlaamse Zorgambassadeur

Candice De Windt wordt vanaf 1 maart de nieuwe Vlaamse Zorgambassadeur. Ze volgt in die functie Lon Holtzer op, die een maand later met pensioen gaat. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Holtzer was sinds 2010 Zorgambassadeur. "Zij heeft bergen werk verzet, maar er is op dit moment een krappe arbeidsmarkt in alle sectoren, ook in de zorg. We hebben nood aan een sterk aanspreekpunt op het terrein, en daar kan de Zorgambassadeur absoluut een rol in spelen", licht minister Beke toe.

De cijfers spreken volgens hem voor zich. Het aantal geregistreerde verpleegkundigen is sinds 2010 van 101.000 tot 120.000 gestegen. De inschrijvingen in de opleidingen zijn gestaag omhooggegaan, en de voorbije jaren tonen een forse groei bij de zij-instromers. Toch zijn er ook om en bij de 6.000 openstaande vacatures, waarvan meer dan 40 procent verpleegkundigen. De Windt zal dus alle zeilen moeten bijzetten om in deze krappe arbeidsmarkt te zorgen voor kwaliteitsvolle dienstverlening aan alle zorgvragers, aldus Beke.

De Windt is verpleegkundige van opleiding. Sinds 2017 was ze directeur Onderwijs en Onderzoek bij de Odisee Hogeschool. Nadien werd ze raadgever Onderwijs op het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts. Door haar ervaring in de zorg- en welzijnssector en in het onderwijs heeft ze volgens Holtzer "de ideale competenties op zak om de instroom en de zij-instroom in onze sectoren te bevorderen."

"Het juiste talent aanspreken om de zorg van morgen op een kwaliteitsvolle manier te realiseren én organiseren, dat is de uitdaging die voor ons allen ligt", blikt De Windt zelf vooruit. "Dit heeft te maken met instroom en zij-instroom, maar ook met durven loskomen van én kritisch kijken naar bestaande organisatiemodellen. Daar heeft iedereen in zorg- en welzijnssector een rol in te spelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Patrick Mechels

    03 december 2022

    Eigenaardig dat mijn echtgenote, een intensieve zorgen verpleegkundige met 29 jaar ervaring op de teller op een zeer goedkope en onmenselijke manier ontslaan werd “via medische overmacht” =0,0 € opzegvergoeding. Dit in een ziekenhuis waar Mevr. Holtzer in de raad van bestuur zetelt. Aangepast werk en degelijke opleiding voor een andere functie of re-integratie werden niet voorzien? Gelukkig vond ze rechtvaardigheid op de arbeidsrechtbank. Dan kan je moeilijk verwachten dat zij op 50+ het zorgberoep op een positieve manier nog uitdraagt. We wensen haar opvolgster veel succes maar denkelijk is het kalf verdronken. Als dit het respect is van een directie na 29 jaar inzet voor patiënten en familie met een harT…zeer harD