ZNA en GZA Ziekenhuizen introduceren samen een nieuw EPD voor hun patiënten

De Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA en GZA Ziekenhuizen starten met de implementatie van een volledig geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD). Het gebruik hiervan versterkt hun samenwerking.

Vandaag worden administratieve en medische gegevens van patiënten geregistreerd en bewaard in tientallen verschillende softwaretoepassingen. Die worden vervangen door één softwarepakket: ‘HiX’ van zorg-ICT-specialist ChipSoft. De schaalgrootte van deze implementatie is ongezien op de internationale zorgmarkt.

Willeke Dijkhoffz, CEO GZA Ziekenhuizen: “Sinds 2016 zetten GZA en ZNA in op intensieve samenwerking. Daarmee beantwoorden we aan de vereiste die de overheid oplegt ter optimalisatie van de zorgverlening in elke regio. Nu zetten we een volgende stap vooruit met de opzet van een overkoepelend, gebruiksvriendelijk softwarepakket, waarmee we ook volop innovatie omarmen.”

Maximale integratie

ZNA en GZA kozen voor ‘HiX’, het EPD-softwarepakket van ChipSoft. Wouter De Ploey, CEO van ZNA: “We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een toekomstbestendige oplossing in huis halen die onze samenwerking ondersteunt. De software integreert en stroomlijnt het zorgtraject van de patiënt binnen onze beide organisaties. Gegevens worden eenmalig vastgelegd en zijn vlotter beschikbaar. Alle zorgverleners die een zorgrelatie hebben met de patiënt, hebben gelijktijdig toegang tot hetzelfde patiëntendossier en bouwen voort op elkaars registraties, wat de kwaliteit en patiëntveiligheid verhoogt.”

Mobiele beschikbaarheid

Doordat HiX inzetbaar is op vaste en mobiele devices, kunnen zorgverleners - mits de nodige toestemming - overal relevante informatie inkijken en registreren. Zo wordt de continuïteit gewaarborgd. Dit alles gebeurt steeds met het grootste respect voor de privacy.

Een online portaal geeft ook de patiënt toegang tot zijn eigen dossier. Zo wordt die sterk betrokken bij de zorgverlening. Patiënten krijgen bijvoorbeeld meer inzicht in hun eigen zorgplanning, kunnen eenvoudiger communiceren met hun zorgverleners en sneller beschikken over relevante informatie.

Gegevens delen met huisarts

ZNA en GZA Ziekenhuizen werken nauw samen met de huisartsen in de Antwerpse regio. Dankzij het nieuwe EPD-softwarepakket kunnen portaalfuncties aangeboden worden om deze samenwerking te versterken. Zo kan de communicatie naar-, en de zorgplanning voor de patiënt verbeterd worden.

ChipSoft, marktleider in Nederland met in Vlaanderen succesvolle implementaties in Ziekenhuis Oost-Limburg, AZ Delta en Ziekenhuis Geel, start met dit project de grootste automatisering ooit op de Belgische zorgmarkt.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.