Ziekenhuisnetwerken moeten zich aanpassen aan eerstelijnszones (enquête)

Een enquête van De Specialist bij bijna 1.000 specialisten en leden van ziekenhuisdirecties, in samenwerking met Zorgnet-Icuro, leert ons ook interessante gegevens op voor de eerste lijn.

Het wetsontwerp ziekenhuisnetwerken werd op het nippertje goedgekeurd om nog enige kans op slagen te maken voor de uitvoering. Maar net over die praktische uitvoeringsbesluiten zal nu nog heel wat gediscussieerd worden. En dan zijn er ook raakvlakken voor de eerste lijn. Een enquête van De Specialist toont alvast het volgende aan:

De ziekenhuisnetwerken moeten zich aanpassen aan de eerstelijnsnetwerken, zeggen twee op de drie respondenten (65,5%). Opmerkelijk is dat. Het toont de bereidheid van de meerderheid van de specialisten om zich te enten op de eerstelijnsstructuren. Dat is vandaag zeker niet overal het geval.

"Samenwerken tussen de verschillende netwerken, ook die van de geestelijke gezondheidszorg, is dus de boodschap", beaamt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. Dr. Stefaan Carlier (AZ Groeninge) gaat daarin eveneens mee, maar beklemtoont wel 'dat er geen exclusieve is: omgekeerd moeten eerstelijnsstructuren ook leren samenwerken met ziekenhuisnetwerken."

Verder uiteendrijven door netwerken

Nog een conclusie: op een hoger echelon, de communicatie tussen de landsgedeelten, denkt een meerderheid van 63,5% dat de netwerkvorming de gezondheidszorg tussen de Vlaamse en Franstalige gemeenschap verder zal uiteendrijven. Toch staan specialisten positief tegenover de mogelijkheid om een netwerk over meer dan één regio op te richten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.