Zieke Vlaming kost minder: grote verschillen tussen arrondissementen (De Block)

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ontkent dat er een duidelijk verschil is in medische kosten tussen Vlaanderen en Wallonië. De verschillen situeren zich eerder per arrondissement en zijn voor een groot deel te verklaren door socio-economische factoren. "Ons systeem is een systeem van solidariteit en dat maakt het juist zo sterk, want zo kan iedereen, waar hij of zij ook woont in ons land, genieten van een robuust sociaal vangnet", zegt De Block.

Het verschil in de ziektekosten tussen Vlaanderen en Wallonië is in 2015 verder toegenomen, tot 136 euro per persoon, is te lezen in Het Belang Van Limburg. In 2010 bedroeg dat verschil nog 50 euro. Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) baseerde zich voor de berekening op een analyse van meer dan een half miljoen verzekerden in heel België.

Maggie De Block wijst erop dat er eerder sprake is van duidelijke verschillen tussen arrondissementen dan tussen Vlaanderen en Wallonië. Uit gegevens van het RIZIV blijken de uitgaven bijvoorbeeld bovengemiddeld hoog te liggen in delen van West-Vlaanderen en Henegouwen. In onder meer Bastenaken en Antwerpen liggen ze dan weer laag.

De spreiding wordt deels verklaard door socio-economische factoren. "We moeten uiteraard proberen deze te verbeteren, wat de regering ook doet met haar beleid economische versterking en activering", aldus De Block. "Maar ook hier liggen de verschillen tussen de arrondissementen en niet enkel tussen de gemeenschappen."

Er moet volgens de minister wel op worden toegezien dat er geen praktijkverschillen beginnen te ontstaan tussen de arrondissementen, zoals een snellere toevlucht tot keizersnedes.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.