Verschil levensverwachting Vlaanderen - Wallonië nu al 2,8 jaar (OESO)

De regionale verschillen op het vlak van werkloosheid zijn bijna nergens in de OESO zo groot als in België. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag gepubliceerd werd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Dat er een stevig verschillende werkloosheidsgraad is in de Belgische gewesten, was al langer bekend. Zo lag de gemiddelde werkloosheidsgraad in 2017 in Vlaanderen op 4,4 procent, wat duidelijk minder is dan de 9,8 procent in Wallonië en de 15,0 procent in het Brussels gewest.

Volgens het OESO-rapport "Regions and Cities at a Glance", dat zich baseert op gegevens uit 2017, blijkt nu dat het gaat om de grootste regionale verschillen van alle West-Europese landen. Wanneer er gekeken wordt naar alle 36 OESO-landen, behoort België tot de top vijf. Het verschil tussen de regio met de hoogste en die met de laagste werkloosheidsgraad, is enkel in Turkije, Italië, Spanje en Griekenland nog groter.

Ook op het vlak van gezondheid wijst het rapport op opmerkelijke regionale verschillen. Zo neemt op het vlak van levensverwachting de kloof tussen de regio's toe. Waar de levensverwachting in Vlaanderen in het jaar 2000 nog 2,1 jaar hoger lag dan in Wallonië, was dat in 2016 al opgelopen tot 2,8 jaar. Die toename is vooral het gevolg van de snel stijgende levensverwachting in Vlaanderen, want in alle gewesten blijven de inwoners gemiddeld langer leven.

Tot slot vermeldt het rapport dat België op de tiende plek staat op het vlak van economische verschillen tussen de regio's. De verschillen tussen de regionale bbp's per inwoners, zijn de voorbije zestien jaar wel licht afgenomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.