Dokters verspillen nu al tweederde van hun tijd aan papierwerk

Dat wees een recente studie uit, gepubliceerd in the Annals of Internal Medicine. Maar hoe komt dat en waarom lijkt de administratie alsmaar toe te nemen?

Volgens de studie spenderen dokters voor elk uur dat ze patiënten zien, bijna twee extra uren aan papierwerk. Vreemd om op die manier de capaciteiten van artsen in te zetten. Bovendien verspilt dit ook een pak tijd voor de patiënten zelf, die de arts opzochten voor zijn medische expertise, niet voor zijn ‘administratieve expertise’.

De studie bevestigde alvast wat tal van artsen zelf aanvoelden: de papierberg die ze moeten doorworstelen, wordt oncontroleerbaar. De studie zelf onder de leiding van dokter Christine Sinsky (American Medical Association) volgde 57 Amerikaanse huisartsen, artsen interne geneeskunde, cardiologen en orthopedisten voor in totaal 430 uur. Daarbovenop hielden 21 artsen een dagboek bij na de uren. Resultaat? Artsen spendeerden 27% van hun tijd in hun praktijk om patiënten te zien en 49,2% van hun tijd aan papierwerk (inclusief het elektronisch patiëntendossier). Zelfs als de artsen de patiënten onderzochten, besteedden ze maar iets meer dan de helft van hun tijd aan contact met hem of aan onderzoek en 37% aan… bureaucratie.

Een gelijkaardige studie van 2005 in Annals of Family Medicine wees uit dat een derde van de artsentijd toen naar papierwerk ging. In iets meer dan een decennium is de situatie dus aanzienlijk verslechterd… En dit mag dan een momentopname zijn in Amerika, weinig doet vermoeden dat het bij ons de andere richting uitgaat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Kris HAEMERS

  20 oktober 2017

  Ik ben mijn ouders voor veel dankbaar, ook voor de cursus blind typen die ik in mijn tienerjaren mocht volgen. Dit is in mijn carrière de beste investering gebleken.

 • Lucien DE COCK

  20 oktober 2017

  1. Heeft dit artikel (studie) iets nieuws gebracht dat we nog niet wisten? Neen
  2. Is er iets in huis gekomen van de tientallen vorige artikels die al jaren ditzelfde beschreven? Neen
  3. Zal er na dit zoveelste artikel door de geneesheren iets effectiefs ondernomen worden? Neen
  Al die vele uren die gestoken werden en worden in dergelijke studies en artikels die toch niets opbrengen zijn ook pure tijdverspilling voor artsen. Het enig effect is dat zij de papierberg nog verhogen.
  Dr. L. De Cock.

 • Ann VAN DE VELDE

  20 oktober 2017

  Goed dat grote vaktijdschriften deze belangrijke resultaten steeds beter rapporteren. De Genees-Kunst die Patient-Centered Care voorop laat staan is hier aan het verdwijnen.

 • Ann-Marie MOREL

  20 oktober 2017

  Herkenbaar en verontrustend... het maakt dat heel wat collega’s de zin in hun job verliezen omdat onze taken ondertussen erg ver verwijderd zijn van de essentie waarom we voor dit beroep kozen. Ook de auditprocedures dragen hier nog extra toe bij en putten zowel artsen als verpleegkundigen uit. Of dit alles de kwaliteit van de zorg ten goede komt, is maar zeer de vraag...