Zieke Vlaming kost 136 euro minder dan zieke Waal

Het verschil in de ziektekosten tussen Vlaanderen en Wallonië nam in 2015 verder toe, tot 136 euro per persoon. In 2010 bedroeg dat verschil nog 50 euro. Het Belang van Limburg bericht over deze cijfers, die het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) analyseerde. Het ziekenfonds baseert zich op een analyse van ruim een half miljoen verzekerden in heel België. 

De kloof tussen de consumptie van gezondheidszorg in Vlaanderen en Wallonië heeft onder meer te maken met een kortere hospitalisatieduur en een wijder verspreid gebruik van het Globaal Medisch Dossier in Vlaanderen.

In Franstalig België zijn mensen vaker arbeidsongeschikt: 19,7 dagen in Vlaanderen, 25,4 in Wallonië. Het aandeel van de bevolking dat geniet van verhoogde tegemoetkoming is in het zuiden van het land bijna dubbel zo groot (11,6% tegenover 22,1).

Tot 2010 verkleinde het verschil in de gemiddelde ziektekosten tussen Vlamingen en Walen tot 50 euro per persoon, maar vanaf 2010 steeg dat verschil opnieuw.

VNZ maakte voor zijn analyse gebruik van de gegevens van zeven ziekenfondsen die, net als VNZ, aangesloten zijn bij de Landsbond van Neutrale Ziekenfondsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.