"Waarom ik als vrouw voor de Orde kandideerde"

Radiotherapeut Christel De Pooter haalde in het Antwerpse kiesdistrict een fraaie score van 1.424 stemmen. Het Antwerpse district kleurt alvast heel vrouwelijk met drie gewone leden van vrouwelijke kunne die een flink stemmenaantal binnenhaalden. Wat was haar motivatie om te kandideren voor de verkiezingen?

Ik wou in de Orde net omdat de Orde volgens mij aan vernieuwing toe was, uit haar ivoren toren moest. Ik sta in de praktijk en ik was voorstander van zoveel mogelijk mensen uit de praktijk in de organen van de Orde. Anders weet je niet waarover je praat. Het leek me leuk om daartoe mijn steentje bij te dragen.

Wat wil u snel verwezenlijkt zien? Moet de Orde meer gezinsvriendelijke uren invoeren om te vergaderen bijvoorbeeld?

Dat is niet realistisch. Ik vind ook niet dat omdat je een vrouw bent, je absoluut een belangrijke positie moet krijgen in de Orde. Evenmin ben ik voorstander van een verplicht minimumquotum aan vrouwen in bepaalde commissies. Je moet je positie verwerven omdat je bekwaam bent en dat je het kunt combineren. Dat geldt zowel voor man als vrouw.

Mannen  en vrouwen moeten meer taken kunnen combineren in de maatschappij en ervoor zorgen dat ze niet wereldvreemd worden

Anderzijds: heel veel mannen zitten in de commissies – niet alleen in de geneeskunde, ook daarbuiten –terwijl ze minder met hun gezin bezig zijn. Dat moet wél veranderen. Maar in bepaalde posities is het nodig dat je dezelfde taken opneemt en voor dezelfde taken gewaardeerd en geapprecieerd wordt. Man en vrouw moeten meer taken kunnen combineren in de maatschappij en ervoor  zorgen dat ze niet wereldvreemd worden. Het is niet zo dat je gezin zich moet gaan aanpassen om taken van de Orde of van je werk te laten voorgaan. Dan ben je verkeerd bezig. In dat geval moet je kiezen voor je gezin, maar dat geldt voor alle beroepen. Als je je werk dan weer kunt integreren in de maatschappij, wordt je werk beter.”

Dus de uren van de Ordevergaderingen moeten niet worden aangepast – ik ben zelf het bewijs dat dat niet hoeft.

In het Antwerps district kandideerden alleen vrouwen als gewone leden, en ze haalden behoorlijk wat stemmen. Krijgen we hier de vrouwelijkste Orde-touch van heel Vlaanderen?

(lacht) “Nu wel. Dat is de verdienste van de vroegere voorzitter, Georges Albertyn, en ook van Yvan Leunckens. Georges heeft altijd gezegd dat er meer vrouwen nodig waren in de Orde.


Het volledige interview met dr. De Pooter leest u in de papieren editie van De Specialist van deze week.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.