VS: psychiaters versus verpleegkundige

Doctoring, without the Doctor’, zo staat te lezen The New York Times van 26 mei. Nebraska is de 20e staat van de VS die een wet goedkeurt waardoor psychiatrisch verpleegkundigen niet langer moeten werken onder supervisie van een arts. In Maryland werd een gelijkaardige wet goedgekeurd.  Psychiatrisch verpleegkundigen (met een masterdiploma) hebben de goedkeuring van een arts niet meer nodig voor het aanvragen en interpreteren van diagnostisch onderzoek, het voorschrijven van geneesmiddelen en het instellen van behandelingen. Die wet is bijzonder belangrijk voor rurale staten als Nebraska waar vacatures voor psychiaters moeilijk ingevuld raken en waar de dichtstbijzijnde psychiater soms honderden kilometers ver is. Sommige artsenverenigingen zoals de American Medical Association, zijn echter tegen de nieuwe wet. Ze zeggen dat verpleegkundigen niet over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om diagnoses te stellen. “Door de nieuwe wet gaat de zorg nog meer gefragmenteerd worden. Wij zijn voor samenwerking met een arts aan het hoofd van het team.

De verpleegkundigen zeggen dat het niet hun doel is om solo zorg te verstrekken, wat in de moderne gezondheidszorg overigens zo goed als onmogelijk is, maar wel om te kunnen doen waarvoor ze gestudeerd hebben, zonder dat elke beslissing goedgekeurd moet worden door een arts. De bezwaren van artsen hebben meer te maken met concurrentie dan met veiligheid, zeggen verpleegkundigen. Bovendien zijn die laatste minder duur dan dokters en kunnen ze helpen om eerstelijnszorg te verstrekken aan miljoenen Amerikanen die inmiddels ook een zorgverzekering hebben.

Het verzet van artsen is nutteloos”, zegt professor in de gezondheidseconomie Uwe E. Reinhardt  (Princeton University). “Verpleegkundigen zijn opstandig, ze verliezen wel eens een gevecht, maar op lange termijn winnen ze de strijd. Ze hebben de economie en het gezond verstand aan hun kant.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.