De Block reageert op confrontatie VBS-AADM

Het memorandum van het VBS lokte bij AADM verontwaardigde reacties uit als zouden specialisten huisartsen als minderwaardig beschouwen. Minister De Block en Jean-Luc Demeere (VBS) reageren. Ook het ASGB mengt zich in het debat.

Domus Medica wijst erop dat huisartsen goed opgeleid zijn om een eerste inschatting te maken van wat er scheelt met de pa­tiënt, en die indien nodig door te verwijzen. Maar VBS-voorzitter Jean-Luc Demeere laat weten dat er onder andere een probleem bestaat met de behandeling van burn-out en depressie. “Er is voor dat soort aandoeningen te weinig aandacht in de opleiding van huisartsen. Patiënten krijgen daardoor te snel medicatie voorgeschreven, zonder dat er een fundamentele oplossing komt.”

Overigens vindt dokter Demeere de visietekst geen aanval op de huisartsen. “De vraag is louter wat het beste is voor de patiënt. In sommige specifieke gevallen is dat volgens ons een rechtstreeks bezoek aan de specialist.” Het memorandum pleit daarom ook voor de komst van meer privépraktijken van specialisten, buiten het ziekenhuis dus. Met name van pediaters, gynaecologen, oogartsen, cardiologen en dermatologen.

Dat is een brug te ver voor Roel van Giel, voorzitter van Domus Medica. AADM liet in haar virulente reactie al eerder de term 'villageneeskunde' vallen. Een soort geneeskunde waarbij luxueuze praktijken, bemand door specialisten, het huisartsenwerk doen tegen een hoger tarief, zoals hij het omschrijft. “Altijd in één keer rechtstreeks naar de specialist zou voor de maatschappij onbetaalbaar zijn, en geen betere zorg opleveren. Huisartsen bekijken de patiënt in zijn geheel, en niet alleen die ene pathologie waarin een specialist zich verdiept.”

De Block

Met een opleiding als huisarts is het voor minister De Block (Open VLD) op eieren lopen om objectief te oordelen. Ze wijst erop dat je als pa­tiënt de vrije keuze hebt bij welke arts je gaat. “De huisarts neemt wel een unieke plaats in”, vult ze aan. “Hij heeft zicht op het totale plaatje, en is ideaal geplaatst om de pa­tiënt te begeleiden naar de juiste zorg.”

Dat psychologische problemen niet optimaal worden aangepakt, klopt volgens Maggie De Block. “Maar dat geldt evengoed voor de specialisten als voor de huisartsen.”

Volgens ASGB-voorzitter Reinier Hueting ligt de waarheid in dit debat 'in het midden': "Het memorandum van het VBS, waarvan de sterke 'Alliantie’ met het BVAS gekend is, en de terechte reactie van AADM op dit memorandum leidt maar tot één stelling: de waarheid ligt in het midden."

Hueting schuift als enige evidence based model dat de toegankelijke gezondheidszorg  kan garanderen, een model naar voren waarbij huisartsgeneeskunde én specialistische geneeskunde als twee complementaire bouwstenen samenwerken. "De huidige gepolariseerde standpunten kunnen slechts ingenomen worden door de facto monodisciplinaire syndicaten. Alleen een gemengd syndicaat zoals het Kartel (ASGB/GBO/MoDeS) kan op een geloofwaardige wijze een complementair gezondheidszorgmodel  verdedigen."

Waauit dat model dan bestaat? Uit goede taakafspraken tussen de verschillende ‘echelons’, waarbij huisartsen in hun kabinet (via groepspraktijken of individueel) en specialisten in het ziekenhuis tijdens de dag (van 8  tot 18 uur) beschikbaar zijn, licht de voorzitter toe. Kartelvoorzitter dokter Hueting (ASGB/GBO/MoDes) waarschuwt ervoor dat, als die afspraken er niet zijn, we zullen verglijden naar een gezondheidszorg waarbij de spoeddiensten en de wachtposten alle acute zorg dienen op te vangen en de toegankelijkheid zwaar onder druk staat.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.