Uw pensioen in gevaar?

Goed voorbereid naar het pensioen’. Onder die vlag organiseerde het VBS (Verbond van Belgische artsen-specialisten) een talrijk bijgewoond navormingssymposium. Als zelfs de Pensioenminister laat weten dat uw legaal pensioen niet zal volstaan, kunt u beter uw voorzorgen nemen. Uw pensioen: studiejaren afkopen, interessant of niet?

VBS-voorzitter Jean-Luc Demeere schetste alvast bij wijze van inleiding ludiek en met de nodige filosofische kanttekeningen de ernst van de situatie. Hij zette een aantal uitdagingen op een rijtje waarmee zo goed als elke arts te maken krijgt: wat met mijn inkomsten, mijn drukke activiteiten, mijn verzekeringen (burgerlijke aansprakelijkheid: 30 jaar!)? En hoe pas ik mijn eigen (sociale) leven in dat plaatje? Hoe zit het met mijn levenskwaliteit als arts-burger?

Dr. Vanderick (CHU Luik) wond er geen doekjes om: vroeger kon je op 60 jaar al vervroegd met pensioen na 35 jaar carrière, nog net haalbaar voor wie zijn studie had afgemaakt op zijn 25ste. Nu ligt de lat voor een volledig vervroegd pensioen op 42 jaar loopbaan, dus voor artsen is dat onhaalbaar.

Pensioenminister Bacquelaine stelt voor om iedereen nu zijn studiejaren te kunnen laten terugkopen, niet alleen de ambtenaren dus. Wie dat doet tijdens de eerste tien jaar na zijn studies, zal dat kunnen voor ongeveer 1.500 euro per studiejaar. Dr. Vanderick waarschuwt: “Opgelet, want na tien jaar zal de premie niet meer dezelfde zijn omdat de overheid het geld niet met dezelfde winst kan plaatsen.” Alleszins zal minister Bacquelaine hierover een voorstel formuleren de volgende maanden.

Tip: vraag de dienst pensioenen een vergelijkende raming met en zonder afgekochte studiejaren.

Tip van dr. Vanderick is alvast om een simulatie te vragen van uw toekomstig pensioen bij de dienst pensioenen. Daarbij verzoekt u best om tegelijkertijd een raming te maken zodat u kunt zien of het voor u interessant is om studiejaren terug te kopen. De dienst dient u een raming te bezorgen met en zonder afkoopsom zodat u goed kunt vergelijken. Dat stelt u ook in staat om te checken of het voordeliger is om het geld elders te beleggen in plaats van het te investeren in de afkoopsom.

Studiejaren na 1984 afkopen wordt een dure zaak voor zelfstandigen, rekende dokter Vanderick voor. De jaren voordien terugkopen zijn alvast stukken interessanter.

Wijnkelder

“Wees er u alvast bewust van dat u met het legale pensioen alleen niet ver komt als zelfstandige of loontrekkende, en misschien zelfs niet als ambtenaar. We kunnen vergelijken met een wijnkelder: de meeste artsen houden van een goeie wijnkelder, maar ze moeten daarin tijdig investeren om er jaren later volop van te genieten. Als u dat niet tijdig doet voor uw pensioen – en er zijn niet veel artsen jonger dan 45 die daarmee bezig zijn – dan riskeert u om op uw oude dag zwarte sneeuw te zien.”

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.