Uitspraak Raad van State over e-sigaret sterkt pneumologen

De Raad van State houdt een verbod op de onlineverkoop van de e-sigaret in stand. Dat spoort met recente uitspraken van de pneumologen in De Specialist. 

Het blijft in België verboden om e-sigaretten te verkopen op het internet. De Raad van State ging niet in op de vraag van twee verdelers van elektronische sigaretten om die wetgeving ongedaan te maken. De sector is daarover gefrustreerd, want Belgen kunnen wel bij buitenlandse onlinewinkels materiaal aankopen.

Anderzijds waren Jan Lamont, Dirk Van Renterghem en Bart De Saedeleer (Beroepsvereniging voor Belgische longartsen) nogal duidelijk over de e-sigaret: "Over 50 jaar zullen we misschien beseffen dat de e-sigaret even schadelijk is als de huidige sigaret. Ondertussen lijmt de e-sigaret de gebruiker aan de nicotine. En dat terwijl er veel meer overlijdens door de sigaret zijn dan door de tweede wereldoorlog!” Ook de overheid vreest dat de elektronische sigaret jongeren aan het roken zal zetten, en heeft daarom onder meer de onlineverkoop verboden.

In Nederland voert longarts Wanda De Kanter zelfs een heuse kruistocht tegen de tabaksindustrie.

De sector meent echter dat de elektronische sigaret net een gezonder alternatief is voor rokers, en meent die redenering te kunnen staven met wetenschappelijk onderzoek.

Toegang bemoeilijken

De Raad van State volgde echter over de hele lijn de overheid. "De doelstelling van de regelgever, het bemoeilijken van het verkrijgen door minderjarigen van de e-sigaret, is, in het licht van de volksgezondheid en het voorzorgsbeginsel, legitiem", luidt het in het arrest. Het blijft dus verboden voor Belgische dampwinkels om de e-sigaret online te verkopen. Aroma's voor de sigaretten mogen onder bepaalde voorwaarden wel online worden verkocht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Tom HOEREE

    16 april 2018

    Dit lijkt wederom een staaltje van oogklepregelgeving. Als ze het niet via een Belgische e-winkel kunnen kopen dan zal google en B-post of NL-post het pakje wel vanuit een buitenland binnen de 48 uren naar hier brengen. Zulke regelgeving heeft maar zin als die Europees is.