Studenten bekritiseren De Block voor beleid antibiotica

Op 1 mei steeg het remgeld voor antibiotica. Minister De Block omschreef dit als een maatregel tegen het oneigenlijk gebruik van de betrokken geneesmiddelen. Niet naar de zin van een aantal laatstejaarsstudenten Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Gent. Ze uitten hun grieven in de krant ‘De Morgen’.

De antibiotica werden overgeheveld van categorie B naar categorie C. Daardoor werd het remgeld verdubbeld en voor sommige patiënten zelfs verdriedubbeld, zeggen de studenten. Ouders van een peuter met een ernstige oorontsteking betalen voortaan 6,75 euro voor een fles amoxicilline-siroop in plaats van 2,03 euro.

De auteurs van het opiniestuk erkennen dat het gebruik van antibiotica problematisch hoog blijft. Maar ze wijzen erop dat antibiotica bij de juiste indicatie een noodzakelijk middel zijn. En dat het voorschrijven van antibiotica in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de arts is. Schrijnend is dat de prijsstijging vooral de patiënten treft die het moeilijk hebben.

Vandaar de oplossing die ze voorstellen: naast sensibilisering van zowel de arts als de patiënt, moet men inzetten op het belonen van artsen met een adequaat voorschrijfgedrag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.