Statuut nationale solidariteit slachtoffers terroristisme

Het wetsontwerp over een statuut nationale solidariteit voor de slachtoffers van terroristisme werd vorige week goedgekeurd door de ministerraad. Het ontwerp is een initiatief van Maggie De Block (Open VLD) en Steven Vandeput (N-VA). Het wordt binnenkort ingediend en besproken in het parlement.

Qua timing zit dat mediatiek alvast goed (een jaar na de aanslagen), al duurt een jaar voor deze slachtoffers en hun omgeving wel enorm lang, maar ze kregen eerder al noodhulp.

Maggie De Block: “Het statuut garandeert levenslange hulp aan slachtoffers van terreurdaden. Zij kunnen een aanvraag indienen voor het statuut als zij slachtoffer werden van een terreurdaad in België of in het buitenland.”

De slachtoffers die in aanmerking komen voor het statuut moeten Belg zijn of gewoonlijk in België verblijven. De personen die het statuut kunnen aanvragen zijn de overlevenden, echtgenoten of wettelijk samenwonenden of als deze niet meer leven, kinderen of ouders of grootouders.

Het wetsontwerp voorziet dat de begunstigden, naargelang ze direct of indirect slachtoffer zijn, recht kunnen hebben op:

  • Een vergoedingspensioen.
  • De terugbetaling van de medische kosten.
  • Het statuut van nationale solidariteit van slachtoffer van een daad van terrorisme.
  • De terugbetaling van psychologische zorg voor (in)directe slachtoffers en voor personen met een duurzame band ten aanzien van de directe slachtoffers

Het statuut is geïnspireerd op dat van burgerlijke oorlogsslachtoffers. Steven Vandeput: “Defensie, en het Instituut voor veteranen in het bijzonder, is solidair met alle slachtoffers van gewelddaden. We vonden het onze plicht om mee te werken aan dit statuut van nationale solidariteit.”

De slachtoffers hebben eerst noodhulp ontvangen van het Fonds voor Financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden bij Justitie. De betrokken verzekeringsmaatschappijen komen ook tussenbeide.  En de slachtoffers kunnen een aanvraag indienen voor het statuut van nationale solidariteit. Slachtoffers die nu reeds een dossier ingediend hebben bij hogervermeld Fonds voor Financiële hulp, zullen geen tweede keer een dossier hoeven in te dienen. Fijn te vernemen dat de administratie meewerkt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.