Stap naar Waaslandnetwerk plus Dendermonde is gezet

Deze week ondertekenden de voorzitters van het AZ Sint-Blasius, AZ Lokeren en AZ Nikolaas een intentieverklaring om samen te werken binnen een netwerk.

Concreet engageren zich enerzijds de vzw OLV van Troost, uitbater van het AZ Sint-Blasius, en anderzijds de vzw Verenigde Ziekenhuizen van Waas en Durme, uitbater van het AZ Lokeren en het AZ Nikolaas, om intens samen te werken, vanuit een gemeenschappelijke visie op hedendaagse gezondheidszorg. De intentieverklaring vormt het fundament van een locoregionaal netwerk zoals bedoeld door de wetgever.

De nieuwe wetgeving over ziekenhuisnetwerken gaat dit najaar naar het Parlement voor goedkeuring en kan eind 2018 een feit zijn in de meest optimistische visie. Maar dan is er nog een hele weg af te leggen naar de uitvoeringsbesluiten. De wet stelt alvast dat elk ziekenhuis tegen ten laatste 1 januari 2020 deel moet uitmaken van een locoregionaal klinisch netwerk.

Acht campussen

De betrokken ziekenhuizen tellen samen acht campussen: Dendermonde, Zele, Lokeren, Sint-Niklaas, Hamme, Temse, Sint-Gillis-Waas en Beveren, met een totaal van 1418 erkende ziekenhuisbedden.

Het zorggebied van het netwerk omvat ca. 404.000 inwoners. Het vormt een geografisch samenhangend gebied zoals de wet dat vraagt. Het valt ook samen met de nieuwe eerstelijnszones (de samenwerkingszones voor huisartsen, thuisverpleegkundigen, woonzorgcentra, e.d.m.). “Op die manier zal het nieuwe netwerk bijdragen aan een evenwichtig zorglandschap ten voordele van de hele bevolking”, heet het.

De drie ziekenhuizen zullen hun expertise en troeven bundelen en samen verder inzetten op kwaliteitsvolle, innovatieve en patiëntgerichte gezondheidszorg. Partnerschap staat centraal: onderlinge samenwerking tussen de (para)medische diensten, externe zorgprofessionals én met patiënten. Het netwerk zal de bevolking verzekeren van de best mogelijke zorg in eigen regio.

 

  •  

     

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.