Riziv werkt samen met Test-Aankoop voor patiëntinfo maagzuurremmers

De samenwerking verloopt via een folder en een brochure die de wetenschappelijke aanbevelingen 'hertalen' van de consensusvergaderingen naar de patiënten en het brede publiek. Het gezondheidsteam van Test-Aankoop werkte eraan mee.

"Wat is het rationeel gebruik van de protonpompinhibitoren (PPI’s) bij niet-ulcereuze gastro-oesofageale pathologie (gastro-duodenaal ulcus uitgesloten)? De deskundigen van onze consensusvergaderingen hebben die vraag in de verschillende aspecten beantwoord. In samenwerking met het gezondheidsteam van Test-Aankoop delen we deze keer hun wetenschappelijke aanbevelingen rechtstreeks mee aan patiënten en algemeen publiek onder de vorm van een folder en een brochure."

Wat bij maagklachten?

Het Riziv adviseert patiënten dat bij de meeste lichte maagklachten naast simpelweg afwachten, ze best hun voeding en levensstijl aanpassen om die klachten te verlichten. Ook bij chronische klachten zijn deze adviezen belangrijk.

"Enkel als de klachten je dagelijkse leven te fel verstoren, of als de klachten blijven aanslepen of steeds terugkomen, zijn geneesmiddelen te overwegen", luidt het. "Hoe dan ook zullen geneesmiddelen je niet genezen, ze kunnen enkel de klachten beperken en je dus klachtenvrij houden."

Maagzuurremmers

Eén groep van maagzuurremmers wordt veelvuldig voorgeschreven en ingenomen, namelijk de zogenaamde protonpompinhibitoren (PPI’s) of protonpompremmers, legt het Riziv uit aan de patiënten. "PPI’s zijn effectief en relatief veilig. Het gebruik ervan is echter vaak ongepast en in vele gevallen te langdurig." Vervolgens verwijst het Riziv naar een folder en een brochure over maagklachten.

Die folder en brochure kwamen tot stand in samenwerking met Test-Aankoop en zijn gebaseerd op de consensusvergaderingen van het comité voor de evaluatie van de medische praktijk inzake geneesmiddelen. Daaruit spruiten aanbevelingen voor zorgverleners voort, aanbevelingen die dus 'hertaald' zijn naar de patiënt.

Hier vindt u de folder maagklachten.

Hier vindt u de brochure: maagklachten: wat te doen?

Het rapport over 'rationeel gebruik PPI's bij niet-ulcereuze gastro-oesofageale pathologie' vindt u hier.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.