Regering schrapt suikertaks

De regering-Michel heeft in alle stilte beslist af te stappen van het plan om een echte suikertaks in te voeren.

Bij de onderhandelingen over de taxshift besliste de regering eind 2015 nochtans een suikertaks in te voeren. Die zou op kruissnelheid 250 miljoen euro opbrengen en moest de belastingverlaging voor personen en bedrijven mee financieren.

In een eerste stap werden de accijnzen op frisdranken verhoogd. In principe zou vanaf volgend jaar een echte suikertaks worden ingevoerd op alle suikerproducten, maar bij de onderhandelingen over de programmawet, waarin de begrotingsmaatregelen staan, besliste de regering-Michel daarvan af te zien omdat de taks de koopkracht van de Belgen kan verminderen, en dat is net niét de bedoeling, luidt het.

Het uitblijven van een echte suikertaks slaat op termijn een gat in de begroting van zo'n 200 miljoen euro. Maar andere maatregelen moeten dat compenseren, zoals de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en intresten van 27 naar 30%.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.