Proces tegen ozondokter - Ozontherapie deels als doping bewezen

De correctionele rechtbank van Leuven veroordeelde Chris M. (55) tot zes maanden cel met uitstel. De ozontherapie is deels als doping bewezen, heet het. Dat geldt voor zes van de twintig sporters die de zogenaamde ozondokter behandeld heeft in zijn praktijk in Rotselaar. De verdediging reageert ontgoocheld, al kreeg ze voor een groot deel gelijk. Ze overweegt beroep.

In het vonnis baseerde de rechtbank zich op het deskundig verslag van Wim Develter, forensisch arts van UZ Leuven, over de link tussen ozontherapie en bloeddoping. De rechtbank had in een tussenvonnis advies ingewonnen over de vraag of bloedtherapie met behandeling van ozon medisch gezien een methode is om te manipuleren. Het verslag werd afgetoetst aan het antidopingdecreet van 25 mei 2012.

De rechtbank achtte de feiten "deels bewezen" en stelde dat de arts een verboden methode gebruikte. "Ozon toedienen is een dopingpraktijk. Een afgenomen hoeveelheid bloed wordt na manipulatie opnieuw toegediend en dus weer in de bloedsomloop gebracht." Daarmee volgde de rechtbank de stelling van het openbaar ministerie, dat achttien maanden cel had gevorderd. Mailverkeer was doorslaggevend in de bewijslast.

20 namen

Op de klantenlijst van de ozondokter prijkten twintig namen uit de disciplines wielrennen, veldrijden, triatlon, autosport, atletiek en mountainbiking. Bij veertien sporters werd de doping niet bewezen. In dat groepje zitten alle bekende namen: de wielrenners Greg Van Avermaet, Ben Hermans en Kevin Hulsmans, de veldrijders Bart Wellens, Tom Meeusen en Vincent Baestaens en triatleet Bert Jammaer. De bekendste van de zes sporters bij wie de doping wél werd aangetoond, is wielrenner Rob Goris die op 5 juli 2012 plots overleed.

De celstraf van zes maanden is met uitstel gedurende drie jaar. Chris M. kreeg ook een geldboete van 1.200 euro. De motivering van het vonnis is momenteel nog niet beschikbaar.

'Disproportionele strafmaat'
De verdediging reageerde ontgoocheld op de veroordeling tot zes maanden cel met uitstel. "Dit is een disproportionele strafmaat", zegt advocaat Toon Muysewinkel. De arts uit Rotselaar was zelf niet aanwezig tijdens de voorlezing van het beschikkende gedeelte van het vonnis. Hij verblijft in het buitenland.

"De rechtbank volgt voor een groot deel onze argumentatie. Toch is dit niet wat we voor ogen hadden bij de start van het proces", zei Muysewinkel. "Ozontherapie als zodanig werd als verboden praktijk bewezen. De rechtbank heeft veel tijd uitgetrokken voor dit dossier en dat is een goede zaak. Maar de visie van de rechters is vatbaar voor kritiek. Enkele van onze argumenten werden ten onrechte uitgesloten." "De dokter werd beschuldigd van een 50-tal feiten. Daar schiet slechts een handvol van over. Voor 80 procent van de tenlasteleggingen gaat onze cliënt vrijuit. Er zijn ook maar 6 sporters weerhouden. De beoordeling van de behandeling met ozon verschilt naargelang de sporter. Dat is heel technisch. Wat opgaat voor de ene sporter ligt bij de andere hele maal anders."

Bij de 6 sporters bij wie doping bewezen is, zitten 4 (ex-)wielrenners: Rob Goris, Bjorn Brems, Sjouke Dufour en Emma Silversides. Volgens de rechtbank heeft Chris M. hen "aangemoedigd in het kader van overtredingen van de antidopingregels". Op Goris na zijn ze grotendeels onbekend, zelfs in het wielermilieu. Rob Goris overleed op 5 juli 2012 op 30-jarige leeftijd aan een hartaanval in het Franse Honfleur. De avond voordien was hij te gast geweest in "Vive le vélo", het VRT-televisieprogramma in het kader van de Ronde van Frankrijk.

Gerekend op vrijspraak

De verdediging had gerekend op de vrijspraak. Na overleg met hun cliënt beslissen de advocaten een van de volgende dagen, of ze al dan niet in beroep gaan tegen het vonnis. Ze beseffen dat een beroepsprocedure nieuwe risico's inhoudt.

Chris M. kan (voorlopig?) gewoon blijven werken als huisarts. "Daar zegt de rechtbank niets over", aldus Muysewinkel.

Lees ook: ozontherapie is hoogstens accidenteel vorm van bloeddoping

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.