Plus- en minpunten van Vandenbroucke: Michel Creemers

Wat zijn volgens dokter Michel Creemers (voorzitter huisartsenvleugel ASGB) de plus- en minpunten van het afgelopen beleid van minister Frank Vandenbroucke inzake volksgezondheid en sociale zaken? 

Plus

  1. De opwaardering van het bezoek in het rustoord is een goede maatregel. Het gaat immers meestal om uitgebreide en zorgeisende dossiers, dus in die zin was de maatregel ook broodnodig. Dat is ook de reden waarom ASGB hier in de TGR zijn schouders onder gezet heeft.
  2. Hetzelfde geldt voor het budget van 16,7 miljoen voor de praktijkondersteuning. ASGB heeft in dit dossier aangedrongen om alle soorten praktijken (solo, duo, groep,…) te ondersteunen. We rekenen erop dat het betrokken KB nog deze legislatuur in het Staatsblad zal komen.
  3. De New Deal is een moedige poging om de huisartsenfinanciering nieuw leven in te blazen. Als ASGB staan wij altijd open voor wie durft te vernieuwen (al hebben we ook van in het begin bedenkingen geuit, zie hierna).

Min

  1. Het project van de New Deal slaat op het veld niet helemaal aan. We hebben daar vanuit ASGB ook altijd voor gewaarschuwd: een nieuw financieringsmodel mag er komen maar het zal de huidige problemen niet oplossen en dat zou eerst moeten gebeuren. Zie https://asgb.be/node/28586 en https://asgb.be/node/28535.
  2. De verschuiving van de beslissingsmacht van de NCAZ (medicomut) naar het CGV (Verzekeringscomité) zorgt voor verwatering van de invloed van de artsen op het beleid. Dat een apotheker 90 euro per jaar ontvangt voor een medicatienazicht is daar het beste bewijs van.
  3. De artsenverenigingen worden beleefdheidshalve wel ontvangen op het kabinet maar hen laten wegen op het beleid is nog iets anders. De minister drukt liever het eigen idee door zonder rekening te houden met de feedback vanop het veld.

Conclusie
De vorige passage van Frank Vandenbroucke op Sociale Zaken en Volksgezondheid is een echte opsteker geweest voor de huisartsgeneeskunde. Dat kunnen we nu niet zeggen. Er zijn wel stappen in de goede richting gezet maar er blijven toch nog veel werven onafgewerkt om het in zijn eigen terminologie te verwoorden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.