Pensioenjaren afkopen: minister Bacquelaine neemt gas terug

 

De op het eerste gezicht gunstige regeling voor zelfstandigen en werknemers om pensioenjaren af te kopen tegen ongeveer 1.500 euro per studiejaar, was blijkbaar te mooi om waar te zijn. Een herwerkt voorstel van minister Bacquelaine is een stuk minder gunstig maar kan toch nog interessant zijn voor wie lang studeerde.

Alleen studiejaren boven je 20ste kunnen nog meetellen voor het nieuwe voorstel. Dat mag dan minder mogelijkheden bieden, voor artsen zijn er dat toch nog heel wat. De minister stelde zijn project bij na kritische geluiden bij de N-VA vooral, maar ook van Open VLD. Die vreesde dat dit de staatskas na verloop van tijd flink wat geld zou kosten.

In eerste instantie kan dat afkopen van studiejaren natuurlijk heel wat geld in het laatje brengen van de overheid, maar op termijn drijft dat de pensioenrekening flink op. De oorspronkelijke regeling kwam er ongeveer op neer dat je na drie jaar pensionering je investering al zou hebben terugverdiend. Maar de concrete uitwerking valt nbu een stuk minder gunstig uit.

Als je slechts studiejaren kunt afkopen na je 20ste, betekent dat voor de meeste universitairen een halvering van het aantal af te kopen jaren. Maar voor artsen is dat uiteraard niet zo vermits die een stuk langer studeren. Dat is voor hen in feite een handicap omdat ze nooit 45 'gewerkte jaren' kunnen inbrengen op hun 65ste, de theoretische pensioenleeftijd. Met het voorstel van minister Bacquelaine kan de lat toch gelijk gelegd worden als u pensioenjaren terugkoopt.

Minder voordelig voor ambtenaren

Voor wie ambtenaar is, wordt de regeling minder voordelig omdat zij automatisch recht hadden op gratis compensatie-pensioenjaren. Nu moeten ze daarvoor betalen. 

In principe gaat de regeling vanaf 1 mei 2017 in en duurt ze drie jaar. Na 2020 wordt studiejaren afkopen weer flink duurder.

Minister Bacquelaine geeft hierover toelichting op ons symposium van 11 maart aanstaande, waar hij een van de sprekers is. Voor wie zich nog niet ingeschreven heeft, is het helaas te laat. Alle toegangskaarten zijn uitverkocht.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.