Patholoog-anatoom verwezenlijkt droom

Met de opening van een orgaanmuseum in Hasselt verwezenlijkt patholoog-anatoom Johan Van Robays een aloude droom. 

Gisteren, op woensdag 6 april, ging officieel het orgaanmuseum van de UHasselt open. Studenten, onderzoekers én leken ontdekken er meer dan 200 normale en door ziekten/infecties aangetaste organen en misvormde foetussen. “Het orgaanmuseum toont bezoekers, letterlijk, de binnenkant van ons lichaam. Ze zien wat een chirurg zoal ziet”, zegt Dr. Johan Van Robays. Hij bracht alle zeldzaamheden uit zijn ruim 40-jarige carrière als patholoog-anatoom samen in één museum.

Jaren geleden al bezochten we de patholoog-anatoom om het te hebben over een van zijn vele passies: de verzameling van zeldzame organen en misvormde foetussen die hij bewaarde in een speciale oplossing, destijds nog uitgestald naast zijn werkruimte. Je vindt er foetussen die lijken op een cycloop of zeemeermin. Een (goedaardige) cyste van de eierstok met huid en haren. Of een darm aangetast door de ziekte van Crohn. “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”

Destijds veroorzaakte een dergelijke verzameling nog heel wat ethische discussies, maar inmiddels lijkt dat taboe toch grotendeels doorbroken. De selectie aan afwijkingen staat uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die bijna nooit voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.”

Mooi en abnormaal

Het orgaanmuseum biedt met al die opvallende ‘stukken’ niet alleen een didactische meerwaarde voor UHasselt-studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen. Dr. Johan Van Robays: “We mikken op een breed publiek, want oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iederéén een leerrijke ervaring. Bezoekers schrikken bijvoorbeeld als ze zien hoe groot een lever is of hoe klein de baarmoeder.”

Inwendige organen kunnen volgens Johan Van Robays - volgens sommigen afgeschilderd als wat 'excentriek' - ook esthetisch mooi zijn. “Zelfs een orgaan met een infectie of tumor roept een visueel mooi anatomisch beeld op. Bovendien: in het abnormale – of dat nu een kanker is of een hersenloze foetus – geeft de natuur een stukje van haar geheimen prijs. Dat is altijd interessant, ook voor niet-wetenschappers.” Met deze redenering treedt van Robays in de voetsporen van zijn grote voorbeeld, Andreas Vesalius.

Het orgaanmuseum was vroeger gehuisvest in de dienst pathologische ontleedkunde van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk – waar Dr. Van Robays jarenlang werkte als patholoog-anatoom. Hij kreeg er duizenden mensen – geneesheren, studenten, vroedvrouwen, scholieren… – over de vloer.

Meer info vindt u hier.

P.S.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.