Overheid naar ziekenfondspact, verlies besparingen per discipline

Vrijdag wordt op de ministerraad het pact tussen minister van Volksgezondheid De Block en de ziekenfondsen voorgesteld. Maandag moet het officieel worden ondertekend. Toch zitten er nog enkele addertjes onder het gras.

Op het overleg artsen-ziekenfondsen afgelopen woensdag werd het 'gentlemen's agreement' met de ziekenfondsen besproken. CM en MLOZ zitten niet helemaal op dezelfde golflengte in hun reactie op het pact. Kennelijk was het kabinet niet zo tevreden dat de Bvas al over de tekst beschikte nog voor die vrijgegeven was. Als er al van een 'redesign' sprake zal zijn in het overlegmodel, wil de Bvas alvast niet dat de ziekenfondsen de plaats innemen van de zorgverleners in het overleg met de overheid. Wordt vervolgd...

Het grootste artsensyndicaat lanceert verder geen oproep tot deconventie, wel zal het zijn leden informeren over het precieze bedrag dat elke discipline verliest door besparingen. Voorzitter Marc Moens: "Aan de artsen dan om volgens hun individuele situatie te beslissen of ze uit het akkoord stappen (met verlies van hun sociaal statuut)." 

Pneumologen

Begin deze week was er ook nieuws over de nCPAP-prestatie van de pneumologen. Het verzekeringscomité wou hier nog eens extra 3 miljoen besparen, waarop dokter Moens zich luidop afvroeg of de pneumologen dan binnenkort moeten betalen om te komen werken - er werd immers al 12 miljoen bespaard bij hen. En het gaat om een heel beperkte groep.

Een beslissing viel er niet. Geen enkel ziekenhuis heeft de conventie willen ondertekenen. Wat betekent dat de patiënten nu voorlopig alles uit eigen zak mogen betalen. De nieuwe conventie moest immers al starten begin november. Nochtans stijgen de behoeftes daar enorm, het aantal patiënten stijgt. 

En dat naast alle andere besparingen bij de artsen zoals het feit dat de specialisten nu hun premie beroepsaansprakelijkheid (14 miljoen) zelf integraal mogen betalen.  

Op de medicomut werd nog eens het tijdschema bevestigd om het wettelijk kader voor de ziekenhuisnetwerking te finaliseren voor eind dit jaar. Want het netwerk wordt onweeerlegbaar de nieuwe eenheid op dat vlak. 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.