Opgestoken middelvinger belandt in het oog van de arts

De doorstart van de medische verkiezingen verloopt aan een slakkengangetje. Waarom toch al die onverschilligheid? Ieder beetje antwoord is welkom. We vinden opnieuw een piste op de site van Medi-Sfeer. Al heeft die dan veel weg van een goedbedoelde ‘fausse route’.

Vorige maandag hadden zowat 9.000 artsen hun stem uitgebracht. Een schamele 20%. Ook al gaan we ervan uit dat het percentage berekend is op een veel te hoog totaal (waarin ook artsen zitten die niet sensu stricto in de praktijk staan), de dalende trend blijft een afknapper. Vanwaar dat gebrek aan interesse voor de beroepsverdediging?

“De lage participatie moet én door ex-collega De Block én door de staatsambtenaren van eHealth gezien worden als een uitgestoken middelvinger”, schrijft een collega op de site van Medi-Sfeer. En hij heeft een boodschap voor de geciteerde verantwoordelijken: “De bereidheid van ons, huisartsen, voor een (administratieve) staking groeit met het aantal disfuncties op uw dik betaalde dienst.”

Zijn strijdvaardigheid siert de auteur van deze regels. Hij scoort er een stuk beter mee dan al wie zijn schouders ophaalt en stilzwijgend wacht tot de situatie nog verder uit de hand loopt. Maar de resolutie om dan maar niet te stemmen staat haaks op de intentie.

Door stemverzuim plaatst men niet minister De Block en de administraties in nauwe schoentjes, maar wel de artsen. Nogmaals: electorale onthouding verlaagt de representativiteit van de syndicale afvaardiging. Koren op de molen van de overheid, dus. Of zoals de Bvas het in een recent communiqué verwoordt: “Tenzij u alleen door politici en mutualisten bestuurd wil worden, moet u uw syndicale hefboom gebr​uiken en deelnemen aan de medische verkiezingen.”

We kunnen nog alleen ons woordgebruik variëren. De boodschap blijft dezelfde. Vanaf de publicatie van deze nieuwsbrief zijn er nog vijf dagen over tot 2 juli. “Gewoon doen”, zou de gehekelde minister van Volksgezondheid zeggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Wilfried LUCA

    29 juni 2018

    laat lij weten hoe ik praktisch moet tewerk gaan om te stemmen

  • Luc TRIEST

    29 juni 2018

    nog nooit is er rekening gehouden met de basis en hebben we alles door onze strot moeten slikken

    GEEN RECHTEN MAAR ALTIJD PLICHTEN

    we worden het beu

    dr triest l

  • Ilse VAN WICHELEN

    28 juni 2018

    Misschien hoog tijd dat monodisciplinaire syndicaten kunnen deelnemen aan de verkiezingen!

  • Piet DE BAETS

    28 juni 2018

    SYSTEEMFOUT

    Beste Michèle

    Er heerst een gevaarlijke gelatenheid bij de artsen, maar er is meer : heel wat collega's zijn gewoon onhandig met de computer en slagen er bijvoorbeeld niet in om hun eigen ID te koppelen aan de diensten van de overheid. Dat laatste lijkt simpel, maar doordat iedereen de ID's inleest van patiënten is de pool van ID's dermate groot dat het systeem het ID van de arts niet snel genoeg terugvindt, en vastloopt.
    Een eenvoudig opruimen van alle ID's behalve het eigen ID is de oplossing, maar vele artsen schijnen dit niet te weten, en zullen dit nooit toegeven.
    Eigenlijk gaat het over een systeemfout die ligt bij de Overheid... maar ook zij zal dit nooit toegeven.

    Het erge is dat de voorvechters van forfaitaire geneeskunde wel al hun leden weten te mobiliseren en dat zij het zullen zijn die deze geneeskunde van de ergste soort zullen doordrukken, terwijl de overgrote meerderheid van de artsen tegen is.

    Dr. Piet De Baets, huisarts te Eeklo, een voorstander van digitalisatie maar een fervent tegenstander van elke vorm van dwang vanuit de overheid.

  • Mario DEKENS

    28 juni 2018

    “Tenzij u alleen door politici en mutualisten bestuurd wil worden, moet u uw syndicale hefboom gebr​uiken en deelnemen aan de medische verkiezingen.”

    Bewust haal ik deze quote uit uw artikel.

    Ik stem NIET. Waarom zou ik ? Wat brengt het op ? Verandert het iets aan onze situatie ? ... Euh NEEN. De spelregels bij het "overleg" met onze regering worden door deze laatstgenoemde opgesteld en verandert men - tijdens het spel - naar eigen willekeur. Elk jaar hetzelfde liedje ; er moet beknot worden op het gezondheidsbudget. Elk jaar heeft elk syndicaat "gewonnen" in hun overleg met deze regering ... Gewonnen ? Wat heeft men gewonnen ? Ah men heeft "iets" uit de brand kunnen slepen ... Elk jaar hetzelfde... En de boer ... die ploegde voort...

    het ene na het andere wordt ons als huisarts door de strot geduwd - ondanks soms heftig weerwerk van de syndicaten ... hoedje af hiervoor ! - doch uiteindelijk zijn het de mutualiteiten en de regering die het laatste woord hebben en beslissen... Ik loop niet ( meer ) zoals die ezel de spreekwoordelijke wortel achterna ... Dus wat de collega schrijft over de uitgesproken middelvinger, bij deze krijgt u er de mijne bij !