Ook geen Covid-patiënten meer in intensieve zorg van 'reus' ZNA

Ook andere ziekenhuizen lieten al weten dat ze weer covid-vrij zijn, maar die boodschap weegt net iets zwaarder als die uitgaat van reus ZNA: er zijn inderdaad voor het eerst in 475 dagen geen patiënten met Covid-19 meer op de afdeling intensieve zorg van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). In de gewone afdelingen liggen nog zeven Covid-patiënten. ZNA maakt een balans op.

De eerste patiënt met Covid-19 werd opgenomen op 12 maart 2020. Sindsdien werden 3.990 patiënten met corona opgenomen: 718 op Intensieve Zorg en 3.272 op de gewone afdeling. Dat komt neer op 36 procent van de 11.029 COVID-patiënten in de 14 ziekenhuizen van de provincie Antwerpen. ZNA is goed voor 23 procent van de erkende bedden in de provincie.

"Het ontslag van de laatste Covid-patiënt op IZ is het einde van een bijzonder intensieve en intense periode", zegt Algemeen directeur Patiëntenzorg Wim Van de Waeter. "Hoewel we nog geen pandemie hadden meegemaakt, zijn we er dankzij de inzet van al onze teams in geslaagd om 16 maanden overeind te blijven. Dat was niet min: Covid-patiënten hebben tot dubbel zoveel zorg nodig als een gewone patiënt."

100 tijdelijke zorgbuddy's

"Om dat vol te houden, hebben we onze medewerkers op veel manieren proberen te ondersteunen, onder meer door 100 tijdelijke zorgbuddy's aan te trekken om in te schakelen in de zorg."

In zowel de eerste als de tweede golf werden op de piekdag 37 nieuwe patiënten op één dag opgenomen. Dat gebeurde op 6 april 2020 en 30 oktober 2020. Met 17 nieuwe patiënten was 30 maart 2021 de drukste dag van de derde golf. De ontslagen IZ-patiënten verbleven gemiddeld 17 dagen in het ziekenhuis, waarvan 11,5 dagen op IZ.

Andere ziekenhuizen geholpen

Tijdens de hele pandemie had ZNA voldoende IZ-bedden: er zijn nooit mensen doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. Om andere ziekenhuizen uit de nood te helpen, heeft ZNA een honderdtal IZ-patiënten overgenomen van ziekenhuizen uit onder andere Limburg, Luik en de provincie Antwerpen die geen vrije IZ-bedden meer hadden.

2 miljoen chirurgische mondmaskers

Het ziekenhuis geeft ook nog enkele opvallende cijfers mee: tijdens de pandemie verbruikte het 15,8 miljoen paar handschoenen, bijna 2 miljoen chirurgische mondmaskers, 22.800 FFP2-maskers en 76.330 flacons alcoholgel van 600 ml. Er werden 90 beademingstoestellen ingezet. Tot slot werden zo'n 221.000 PCR-testen afgenomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.