Ook Franse gemeenschap start planningscommissie geneeskunde

Net als Vlaanderen zal ook de Franse gemeenschap een planningscommissie in het leven roepen om te bepalen hoeveel studenten de studies geneeskunde en tandheelkunde in het zuiden van het land mogen aanvangen. Dat heeft minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) bekendgemaakt in het parlement van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

"In de huidige context van een tekort aan artsen, is het van kapitaal belang onze noden te objectiveren", aldus de minister. "Daardoor zullen we over onze eigen cijfers beschikken en de noden van het terrein beter kunnen inschatten",

Het is de bedoeling de planningscommissie deze legislatuur uit de startblokken te laten schieten. Met het oog op haar samenstelling en werkmethode werd al contact opgenomen met de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

Twistappel

Momenteel valt de planning onder het federale niveau. Die legt het aantal Riziv-nummers vast die worden uitgereikt aan afgestudeerde artsen en tandartsen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het systeem vormt al jaren een twistappel tussen het noorden en het zuiden van het land. Vlaanderen verwijt de Franstaligen immers hun laars te lappen aan de federale quota.

In oktober verraste de nieuwe Vlaamse regering vriend en vijand door een eigen planningscommissie in het vooruitzicht te stellen. In december voegde ze de daad bij het woord door te beslissen dat 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde zouden worden toegelaten in september hun studies aan te vatten. Die aantallen lagen in beide gevallen hoger dan wat federaal was vastgelegd.

"Ik zal er over waken dat de Franse gemeenschap niet wordt gestraft door deze verhoging van het aantal Riziv-nummers voor Vlaanderen", verzekerde minister Glatigny. "Ik zal er op federaal niveau voor pleiten dat het aantal Riziv-nummers hoog genoeg ligt voor onze studenten".

Lees ook: "De stok achter de deur van Ben Weyts"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.