"Nieuwe wachtpost meerwaarde voor huisarts en spoedarts"

De verhuis van de 'moeder aller wachtposten' Deurne-Borgerhout naar de campus van AZ Monica betekent helemaal niet dat de zichtbaarheid van huisartsen in de spoedhulp zal verminderen. Dat laat de huidige voorzitter van Huisartsenwachtpost Antwerpen Oost, dokter Edwin Vanbeveren, weten.

Iedereen herinnert sich nog hoe de huisartsenkring Deurne-Borgerhout in 2003, onder impuls van Dr. Roger Renders, de pionier was in het opstarten van de eerste huisartsenwachtpost in België. "Bedoeling was toen o.a. de huisarts van wacht zichtbaarder te maken op 1 locatie", geeft ook dr. Vanbeveren toe. Tegelijk werd een betere administratieve omkadering  en een veiliger omgeving gecreëerd door een chauffeur bij de huisarts op huisbezoek te voorzien. Sommige wachtposten die nadien uit de grond rezen besteedden ook veel aandacht aan hun vestigingsplaats die niet te kort bij een ziekenhuis mocht liggen om de eigen positie van de wachtpost te beklemtonen. Wachtposten besteedden toen in dezelfde logica ook veel aandacht aan hun logo eni infobrochures voor de bevolking.

Dr. Vanbeveren wijst er evenwel op dat die eerste wachtpost toen zo gelegen was omdat hij 'diplomatisch tussen twee ziekenhuisspoeddiensten in werd geënt." Dat nu de nieuwe vestigingsplaats net naast de spoeddienst van AZ Monica is gelegen, heeft niet meteen iets te maken met het opgeven van die zichtbaarheid of een paradigmashift. "Na 13 jaar zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie omdat we te krap zaten en omdat 1 spoeddienst (Sint-Erasmus) ondertussen gesloten werd. We zijn dan onderhandelingen gestart met de directie van AZ Monica, campus Deurne en kwamen vrij snel tot een werkbare overeenkomst."

Nog twee andere projecten met de spoedartsen

Intussen is de oude wachtpost als eerste deelproject op 2 september 2016 verhuisd naar Florent Pauwelslei 31 Deurne. De verbouwingswerken zijn nog volop aan de gang. "Voorlopig zullen we nog op dezelfde manier werken als voorheen, maar er staan nog twee andere projecten op stapel die nog niet volledig afgerond zijn", heet het. Daarover meer op de officiële opening  op  17 november, hopelijk samen met de spoedartsen. Het is de bedoeling om als wachtartsen harmonieus te gaan samenwerken met de spoedartsen."

Dr. Vanbeveren besluit wel met de vaststelling dat "de locatie van de huisartsenwachtpost naast of nabij het ziekenhuis ondertussen overgenomen is door de overheid. Dat zal de nieuwe norm worden in België omdat dit een meerwaarde biedt voor zowel de patiënt, de huisarts, het ziekenhuis met de spoeddienst en de overheid."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.