New Deal: inconsistenties die vragen oproepen 

Vanaf 1 april nemen 48 huisartsenpraktijken en 158 huisartsen (solo- en groepspraktijken) deel aan de New Deal proef. Sommige aspecten van het dossier kunnen echter verrassen of verbazen. 

Het kabinet van de minister bevestigde dat de eerste fase van dit nieuwe organisatiemodel 158 huisartsen zal omvatten. Het aantal deelnemende praktijken (48) wordt echter nog beoordeeld. 

"Ik zie op het terrein dat veel huisartsen geïnteresseerd zijn in dit model, maar dat sommigen meer tijd nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen", zegt Vandenbroucke. "Het is cruciaal om een eerste groep overtuigde 'pioniers' te hebben die zich willen engageren. Ze geloven in de doeltreffendheid van dit financieringsmodel, dat inkomsten per consultatie combineert met een vast bedrag per geregistreerde patiënt, wat financiële stabiliteit stimuleert die bevorderlijk is voor kwaliteitsvolle zorg. Ze zijn ook voorstander van samenwerking met andere zorgverleners, zoals praktijkverpleegkundigen. Ik geloof er ook in".

Grote taalkundige asymmetrie

Er kan niet gezegd worden dat dit project op dezelfde manier ontvangen werd door huisartsen in het zuiden van het land als in het noorden. De cijfers spreken voor zich: 24 Franstalige huisartsen (van wie 37,5% solo) tegenover 134 Nederlandstalige huisartsen (van wie 3,7% solo). "We zullen zien of deze cijfers de komende maanden veranderen, maar er is een echte asymmetrie", merkt Dr David Simon (Bvas) op.

Het KCE zal verantwoordelijk zijn voor de pilot van de overeenkomst, die mede is geschreven door Ann Van den Bruel (professor huisartsgeneeskunde KU Leuven), de nieuwe directeur van het KCE. Het komt voor sommigen als een verrassing dat de nieuwe directeur een studie zal uitvoeren en een project zal evalueren dat ze zelf heeft opgezet. Dat is meer dan belangenverstrengeling," zegt Dr. Jacques de Toeuf (Bvas).

23 miljoen bezuinigd op huisartsgeneeskunde
De huisartsgeneeskunde is beroofd van 23 miljoen dollar om het project, dat een studie werd, uit te voeren, terwijl het vanaf het begin gefinancierd had kunnen worden door artikel 56 (proefprojectenbudget). "Het Verzekeringscomité ontdekte dat het ontwerp van studieovereenkomst hetzelfde is als het ontwerp van individuele conventie. Deze studieovereenkomst is niet gesloten tussen het Rizv en het KCE, maar tussen het Riziv en elk van de dienstverleners. Elk van de aanbieders verbindt zich er dus toe om deel te nemen aan de studie", vervolgt Dr. de Toeuf.

"Deze overeenkomst werd ons niet voorgesteld als een onderzoek. Men had ons kunnen zeggen: 'Dit is een nieuw project, we weten niet waar we naartoe gaan en we maken er een pilotstudie van' (te plaatsen onder artikel 56)". Op dat moment zou de 23 miljoen zijn genomen voor deze studie (een ander budget) en niet uit het honorariumbudget. We hadden iets anders voor huisartsen kunnen doen met de 23 miljoen die uit het honorariumbudget werd gehaald. Het is een slechte goocheltruc."

De kwaliteit van de studie in vraag

Je kunt je op elk moment aanmelden voor de New Deal.  Dat betekent dat een rigoureuze benchmarkstudie ingewikkelder wordt. "Wanneer begint deze studie? Op welke gevalideerde steekproef? De administratie zegt dat de studie zal worden uitgevoerd op een beperkte steekproef over een bepaalde periode, maar dat blijft in dit stadium onduidelijk."

Uitleg aan de patiënt

Als een arts een groepspraktijk vervangt waar de andere artsen in de praktijk op vakantie zijn, betaalt de patiënt "de volle prijs of niet de volle prijs". De prijs zal dus niet overal dezelfde prijs zijn.... hoewel de patiënt het verschil waarschijnlijk niet zal merken omdat de rekening gebaseerd is op derdebetaling en de eigen bijdrage hetzelfde is. "In de praktijk zullen we op zulke momenten aan de patiënt moeten uitleggen waarom dat zo is."

Preventie en doortastendheid benadrukken
Ann Van den Bruel, co-architect van het systeem en professor huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven, gaf dit onlangs te kennen in een interview aan Knack: het aantal deelnemers lijkt op dit moment klein, maar dat zijn "de durvers". Ze ondersteepte het het innovatieve karakter. "Het totale aantal raadplegingen bij huisartsen in België stijgt met 1,65% per jaar. Dat zorgt voor een hogere werkdruk voor huisartsen op een moment dat er een tekort aan is."

Een forfaitair model zoals dit, zegt ze, "laat ons toe om samen te werken met een psycholoog en een verpleegkundige in onze praktijk. Elk kwartaal kunnen nieuwe huisartsen zich aanmelden om het nieuwe systeem te testen. De 48 praktijken die meedoen aan het proefproject zijn de durvers. Ik hoop dat de pilot leidt tot meer aandacht voor preventie en betere zorg."

> "Durvers" stappen voorlopig over naar New Deal

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.