Negen op de tien Vlamingen raadplegen regelmatig dokter Google

Liefst 93 procent van de Vlamingen gaat op zoek naar gezondheidsinformatie en 91 procent van hen doet dat geregeld online. Dat blijkt uit een bevraging van de Christelijke Mutualiteiten (CM) en de Université Catholique de Louvain (UCL) bij 3.431 Vlamingen.

"Ook al is meer dan de helft soms angstig door de online of offline informatie, toch stelt bijna een derde na een zoektocht een consultatie bij een arts al eens uit", zegt professor Stephan Van den Broucke. "Een vijfde van de patiënten bespreekt de gevonden informatie nooit tijdens een consultatie bij de zorgverlener."

Uit de bevraging blijkt ook dat 43 procent van de respondenten aangeeft soms zelf een diagnose te stellen op basis van online of offline informatie. "Wie online op zoek gaat, doet dat bovendien meestal door zoektermen in te geven in een zoekmachine. Nochtans zijn niet alle sites in de lijst met zoekresultaten betrouwbaar. En ook niet alle folders of artikels geven even correcte informatie", benadrukt Stijn De Cock, deskundige gezondheidspromotie bij de CM.

Volgens de enquête heeft vier op de tien Vlamingen beperkte gezondheidsvaardigheden. "Gezondheidsinfo correct kunnen inschatten, maakt daar deel van uit. Vooral voor ouderen en mensen met een lager opleidingsniveau is die afweging niet evident", aldus De Cock.

De Cock vindt het wel geruststellend dat de huisarts voor veel mensen het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsinformatie blijft. "Met de specialist en de apotheker erbij zijn gezondheidsprofessionals zelfs voor zes op de tien Vlamingen de eerste informatiebron. Voor 28 procent van de bevraagden staat dokter Google wel bovenaan. Vooral hogeropgeleiden en jonge mensen gaan vaker aan het surfen."

Met de campagne "foute informatie schaadt de gezondheid" willen de CM mensen op weg zetten om kritisch(er) om te gaan met gezondheidsinformatie. Met filmpjes worden gezondheidsmythes onder de loep genomen en in heel Vlaanderen vinden infosessies, publieksacties en lezingen plaats. Ook online wordt er aandacht gevraagd voor het thema.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.